« Život
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
MMMM

Vrijeme je za - toplu kupku!

Topla kupka pomaže tijelu izboriti se s upalama, jača krvožilni sustav, podiže kvalitetu sna i pomaže regulirati razinu šećera u krvi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

topla kupka

Topla kupka puno je više od tek jednog načina opuštanja, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na britanskom Sveučilištu Loughborough.

Znanstvenici su dokazali da topla kupka pomaže tijelu izboriti se s upalama, jača krvožilni sustav, podiže kvalitetu sna i pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Pomaže i kod topljenja kalorija te ubrzava metabolizam. 

Dosad su liječnici uvijek preporučivali tjelovježbu kao prevenciju metaboličkog poremećaja, no kako zbog zdravstvenog stanja nisu svi ljudi u mogućnosti baviti se fizičkom aktivnosti, trebalo je potražiti alternativno rješenje.

Otkrili su da topla kupka ima sličan utjecaj na organizam kao i tjelovježba. 

Do tog su saznanja došli tako što su proveli eksperiment u kojem su svakom ispitaniku priuštili kupku zagrijanu na 39 Celzijevih stupnjeva.

Ispitanicima je uzeta krv netom prije kupke, odmah nakon nje te još jednom dva sata kasnije. U kadi su morali provesti sat vremena. U dva tjedna ispitanicima je priređeno deset kupki.

Dvotjedno razdoblje u kojem su muškarci sudjelovali u svakodnevnim kupeljima s toplom vodom uzrokovalo je smanjenje razine šećera u krvi i inzulina u krvi te smanjenje upalnih stanja. Terapija toplom kupkom nije dovoljna za liječenje metaboličkih poremećaja, no može pomoći. 

23.11.2018. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh