« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LISTA ZA RIJEKU:

Vrijeme je da se raščiste riječke korupcijske afere

Riječani imaju pravo znati tko je odgovoran za pretakanje njihovog novca u privatne džepove lokalnih tajkuna, poručuj is Liste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (listazarijeku.com)
Više o

Rijeka

,

korupcijske afere

,

Tržnice Rijeka

,

Lista za Rijeku

Lista za Rijeku - reagirajući na kaznenu prijavu zbog sumnje u gospodarski kriminal u slučaju dodjele koncesije tvrtki "Tržnice Rijeka" - istaknula je kako je došlo vrijeme da se otvore i raščiste riječke pretvorbeno korupcijske afere na račun Riječana, poreznih obveznika.

Takve afere su u proteklih 20 godina omogućile enormno bogaćenje pojedinaca bliskih riječkoj gradskoj vlasti, navodi se u današnjem priopćenju Liste za Rijeku, koja u riječkom Gradskom vijeću ima dva člana.

Lista za Rijeku navodi i kako osuđuje "medijsku histeriju, koju stvaraju pojedini političari, i oni koji su u gradu imali apsolutnu vlast u posljednjih 20 godina, unaprijed odbijajući i najmanju mogućnost vlastite odgovornosti".

Stranka ističe kako se u vezi s tim slučajem stvara dojma da se kazneno prijavljuje Grad Rijeka, a ne oni u koje se sumnja da su u ime Grada Rijeke "u milijunskim iznosima opljačkali porezne obveznike".

Građani Rijeke imaju pravo znati tko je odgovoran za "pretakanje njihovog novca u privatne džepove lokalnih tajkuna", ističe se u priopćenju.

Lista za Rijeku također navodi kako u borbi protiv korupciju ne smije biti nedodirljivih, i tvrdi kako je zabrinjavajuće da je "nakon petogodišnje istrage", kaznena prijava podignuta "svega nekoliko sati nakon što je potencijalno najodgovornijoj osobi u aferi nastupila zakonska zastara".

"Takav tajming ne budi povjerenje da su državne institucije u borbi protiv korupcije spremne ići do kraja" te "izražavamo zabrinutost da najnoviji politički pritisci ne rezultiraju novim prešutnim dogovorom vrhova SDP-a i HDZ-a, kojim bi se zaustavila borba protiv korupcije", zaključuje u priopćenju Lista za Rijeku.

Riječka policija prošlog je tjedna podnijela kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, pročelnice Odjela za Komunalni sustav Irene Miličević, bivšeg pročelnike tog odjela Vladimira Bizjak te člana Uprave tvrtke "Tržnice Rijeka" Zorana Luštice zbog sumnje u zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanja štetnog ugovora pri dodjeli koncesije "Tržnicama Rijeka", kojima su u razdoblju od 2000. godine do danas počinili više kaznenih djela te Gradu Rijeci pričinili materijalnu štetu u iznosu od najmanje 80,8 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 19:20:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh