« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Vrhovni sud amnestirao suca u sukobu interesa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Branko Hrvatin

,

Srđan Šimac

,

Visoki trgovački sud

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je da nakon anonimne prijave protiv predsjednika Visokog trgovačkog suda Srđana Šimca neće pokretati ‘daljnje postupke’, jer vjeruje njegovom objašnjenju da se u sukobu interesa prije dvije godine našao nehotično. Šimac je, naime, prije dvije godine, tada još kao sudac toga suda, bio član tročlanog vijeća koje je donijelo rješenje u korist splitske tvrtke ‘Gradska sigurnost Šimac i sin’, čiji su suvlasnici njegov otac i brat, Petar i Hrvoje Šimac. Sudjelovanjem u radu ovoga sudskog vijeća, Šimac se naša u sukobu interesa, jer po zakonu suci moraju biti izuzeti iz slučaja, ako je riječ o njihovim krvnim srodnicima.

- Nemam razloga posumnjati u Šimčevo objašnjenje, tim više što odlukom nitko nje oštećen - izjavio je Branko Hrvatin, nakon što je od predsjednika Visokog trgovačkog suda dobio pismeno očitovanje o anonimnoj prijavi protiv Srđana Šimca. Osim Vrhovnom sudu anonimna prijava podnesena je i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, no USKOK se još nije očitovao o anonimnoj prijavi.

Predsjednik Trgovačkog suda Srđan Šimac se prije dvije godine prema pisanju medija našao u sukobu interesa, jer je kao član vijeća Trgovačkog suda presudio u korist splitske tvrtke u suvlasništvu njegova oca i brata. 

Prozvani sudac Srđan Šimac priznao je da nije smio odlučivati o slučaju u kojem su stranke članovi njegove obitelji, no kaže da je riječ o nehotičnom propustu. Tvrdi da bi se svakako izuzeo da je znao kako je u sporu tvrtka u vlasništvu članova njegove obitelji, te da je kao član sudskog vijeća u donošenju sporne odluke sudjelovao ‘bez saznanja i svijesti’.

- Moj propust netko želi iskoristiti kako bi me maknuo s mjesta predsjednika - komentirao je Srđan Šimac.    (METRO)

22.08.2008. 17:42:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh