« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
Osoba tjedna

Srebrna medalja za zlatnu majku

Naš gimnastičar uskoro ide na operaciju ramena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Filip Ude

,

Olimpijske igre

Iz Hrvatske u daleki Peking ispraćen je tek kao jedan od članova hrvatske olimpijske sportske ekpedicije. Rijetki su vjerovali da Filip Ude može nešto veliko napraviti. No unatoč velikom broju ‘nevjernih Toma’ mladi Čakovčanin je uspio. Osvojio je srebrno odličje na konju s hvataljkama i naplatio sav uloženi trud.

A nije mu bilo lako. Gimnastika nije sport u koji se u Hrvatskoj ulaže, nacija ne pada u trans nakon uspjeha, ali ni  ne pada u očaj nakon neuspjeha, Donedavno je Ude odlazio u inozemstvo ne bi li mogao vježbati i na natjecanjima dostojno predstavljati Hrvatsku. Razlog? Nije imao gdje vježbati. Nevjerojatno! Finacije su dolazile na kapaljku, no nije se dao pokolebati. I nagrada je stigla u obliku srebrne olimpijske medalje. Unatoč golemom uspjehu Filip Ude ostao je skroman, povučen mladić. Medalju je posvetio majci. Ženi koja ga  je sama odgojila. Otac je, nažalost, poginuo kad mu je bilo svega šest godina. Prisjetio se Ude svih proteklih godina. Svih lomova kostiju, uspona i bolnih padova nakon kojih je pomišljao ostaviti se gimnastike. Priznat će, puno mu je pomogao trener, ‘on mi je poput oca’, jednom prigodom napomenuo je Filip.

Donedavno je Ude odlazio u inozemstvo ne bi li mogao vježbati i na natjecanjima dostojno predstavljati Hrvatsku. Razlog? U Čakovcu nije imao gdje vježbati. Sada mu predstoji operacija desnog ramena. Svakodnevno vježbanje ostavilo je traga. No, brzo se vraća konju s hvataljkama.

U četvrtak navečer Zračna luka Pleso na trenutak je postala Čakovec. Zaplesali su Čakovčani međimurski drmeš, razvili su i kolo. Fanovi su Filipa dočekali u majicama s njegovim likom i natpisom ‘I ja ću biti olimpijac’.  Ni tad nije poletio u nebo, iako je znao da se prava fešta sprema u njegovom Čakovcu. Tek zahvalio je ‘kompletnoj ekipi koja ga je u Pekingu trpjela tri i pol tjedna’, Nije zaboravio obitelj, sestre i majku, ali ni trenere, županiju, Čakovec i sve koji su ga došli pozdraviti. Iako je ispisao najljepšu stranicu svoje sportske karijere, neće stati na tome. Napokon je dobio sportsku dvoranu u Čakovcu i to ga obvezuje na nove uspjehe. Uzor je mladima i tako se ponaša, no jedna stvar je ipak neizbježna. Prvo  ga očekuje operacija desnog ramena. Svakodnevno vježbanje ostavilo je traga. Slijedi oporavak, pa tek onda vježbanje.

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
22.08.2008. 17:46:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh