« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MELANOM

Vozači oprez! Vozite li automobil otvorenih prozora riskirate rak kože

Vozite zatvorenih prozora ili koristite zaštitnu kremu za ruku koju držite izloženu direktno na suncu

Više o

automobili

,

vozači

,

zaštita od sunca

Bez obzira na to imate li klima uređaj u automobilu ili ne, odličan je osjećaj povremeno otvoriti prozore i jednostavno uživati u povjetarcu i laganoj vožnji, pogotovo kada je vani lijepo vrijeme.

Nažalost, američki znanstvenici imaju vrlo loše vijesti za sve nas kojima je nezamislivo lijevu ruku držati unutar automobila.

Najnovija studija provedena u SAD-u pokazala je kako vozači automobila imaju povećani rizik za rak kože na lijevoj strani tijela, posebice na lijevoj ruci. Zaključci ovog istraživanja poklapaju se sa istraživanjem provedenim u Australiji 1986. gdje su dobiveni vrlo slični rezultati, samo što se tamo radilo o desnoj strani tijela i desnoj ruci, pošto su upravljači u australskim vozilima na desnoj strani.

Ukoliko vaš automobil ima klima uređaj, jednostavno podignite prozore i hladite se klimom, budući da gotovo svi noviji automobili pružaju UV zaštitu na svojim staklima.

Ako ste baš odlučni u namjeri da se vozite spuštenih prozora i frajerski naslonjenom rukom na vrata, razmislite o korištenju krema za zaštitu od sunca, pogotovo ako ćete se izlagati suncu dulje vrijeme.

20.06.2011. 18:10:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh