« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ŠTO DALJE TO BOLJE

Mobiteli mogu smanjiti plodnost muškarca

Novo istraživanje sugerira da muškarci sa spermom loše kvalitete i manje spermija možda provode previše vremena uz mobitele

Mobiteli mogu smanjiti plodnost muškarca
Mobiteli mogu smanjiti plodnost muškarca (Shutterstock)
Više o

mobiteli

,

sperma

,

muškarci

,

plodnost

Mobilni telefoni mogu smanjiti plodnost muškarca i do 30 posto čak i kad nisu u uporabi. Najnovije upozorenje dolazi iz Svjetske zdravstvene organizacije koje je, podsjetimo, službeno izjavila da mobiteli mogu uzrokovati rak.

Novo istraživanje provedeno je u Kanadi pri QU-u (Queen's University) i u njemu se sugerira da muškarci sa spermom loše kvalitete i manje spermija možda provode previše vremena uz mobitele zbog čega su izravno izloženi štetnom utjecaju elektromagnetnih valova.

„Čini se da mobiteli povećavaju razinu testosterona u tijelu, ali isto tako mogu dovesti do pada kvalitete sperme u smisli pokretljivosti i koncentriranosti što smanjuje šanse za oplodnju", stoji u službenom priopćenju.

Stručnjaci su uvjereni da mobiteli na ovaj način štete čak i kad su u stanju mirovanja. Upravo zbog toga bi korisnici tih naprava trebali izbjegavati njihovo nošenje na pojasu ili u hlačama već ih držati u aktovkama, torbama i tome slično; u prijevodu, treba ih držati dalje od tijela i maksimalno ih izbjegavati kad ih se ne koristi.

Brojni stručnjaci koji s izravno bave liječenjem neplodnosti tvrde da su muškarci u 40 posto slučajeva ti koji imaju problem, a razlog za to je često nepoznat. Upravo zato ovo istraživanje ima važne implikacije u spomenutom kontekstu s obzirom da je korištenje mobitela postalo svakodnevnom aktivnošću kojoj se ne pridaje previše pozornosti. Međutim, svi se slažu da je potrebno provesti još analiza kako bi se točno vidjelo do koje mjere mobiteli utječu na mušku reproduktivnu sposobnost. U međuvremenu, bježite što dalje od mobitela kad god je to moguće. 

21.06.2011. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh