Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2011. 18:10:14
MELANOM

Vozači oprez! Vozite li automobil otvorenih prozora riskirate rak kože

Vozite zatvorenih prozora ili koristite zaštitnu kremu za ruku koju držite izloženu direktno na suncu

Bez obzira na to imate li klima uređaj u automobilu ili ne, odličan je osjećaj povremeno otvoriti prozore i jednostavno uživati u povjetarcu i laganoj vožnji, pogotovo kada je vani lijepo vrijeme.

Nažalost, američki znanstvenici imaju vrlo loše vijesti za sve nas kojima je nezamislivo lijevu ruku držati unutar automobila.

Najnovija studija provedena u SAD-u pokazala je kako vozači automobila imaju povećani rizik za rak kože na lijevoj strani tijela, posebice na lijevoj ruci. Zaključci ovog istraživanja poklapaju se sa istraživanjem provedenim u Australiji 1986. gdje su dobiveni vrlo slični rezultati, samo što se tamo radilo o desnoj strani tijela i desnoj ruci, pošto su upravljači u australskim vozilima na desnoj strani.

Ukoliko vaš automobil ima klima uređaj, jednostavno podignite prozore i hladite se klimom, budući da gotovo svi noviji automobili pružaju UV zaštitu na svojim staklima.

Ako ste baš odlučni u namjeri da se vozite spuštenih prozora i frajerski naslonjenom rukom na vrata, razmislite o korištenju krema za zaštitu od sunca, pogotovo ako ćete se izlagati suncu dulje vrijeme.

20.06.2011. 18:10:14
http://metro-portal.hr/vozaci-oprez-vozite-li-automobil-otvorenih-prozora-riskirate-rak-koze/60379/