« Lifestyle
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
KORISTAN ODMOR

Volonturizam - dajte i vi nešto od sebe

Kombinacija odmora i volontiranja sve je popularniji oblik trošenja slobodnog vremena, a najtraženija odredišta za to su Kina, Indija, SAD, Indonezija i Brazil

Čišćenje ptice umrljane naftom iz Meksičkog zaljeva
Čišćenje ptice umrljane naftom iz Meksičkog zaljeva (Getty Images)
Više o

turizam

,

volontiranje

,

regulacija korita

Volonturizam - kombinacija odmora i volontiranja - postaje sve popularniji oblik trošenja slobodnog vremena. A upravo to što ćete dati dio svojeg slobodnog vremena drugim ljudima može unijeti velike promjene u vaš život i živote dugih ljudi kojima izađete u susret, naročito ako ste vrlo vješti u određenim stvarima.

Na svijetu postoji najmanje 146 volonturističkih organizacija, a možete birati destinacije na svim kontinentima. Najpopularnije zemlje su Kina, Indija, SAD, Indonezija i Brazil. Barem tako sugeriraju podatci istraživanja o volonturizmu koje je proveo Georgian College iz Kanade, a možete ga pronaći ovdje.

Međutim, volonturizam ima svoje kritičare, a nerijetka su i izvješća o preskupim i vrlo loše organiziranim programima. Zaista se isplati da se malo pozabavite istraživanjem, pregledate nekoliko blogova i foruma i da se držite uglednih organizacija kao što je Međunarodno ekoturističko društvo TIES. Područje zahvaćeno izljevanjem naftne mrlje u meksičkom zaljevu jedno je od najpopularnijih za ovakav vid turizma i volonterstva. „Nekoliko je volonterskih opcija koje su dostupne ljudima kojima nije u interesu samo da negdje odu već i da doprinesu lokalnom gospodarstvu upravo time što su volonteri", kaže Ayako Ezaki iz TIES-ovog odjela za komunikacije.

Ako ste i vi među takvim ljudima program koji vam najviše odgovara možete pronaći na nekoj od sljedećih stranica:

www.ecotourism.org

www.planeterra.org

www.voluntourism.org

www.handsupholidays.com

www.wwoof.org

06.08.2010. 12:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh