« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEMOGUĆA MISIJA

Štedite i kad se ima i kad se nema

Za štednju novca potrebi su vam vrijeme, strpljenje i promjene u navikama, dakle snaga karaktera - a najbolje je krenuti manjim koracima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

štednja

,

plaća

,

novac

Novac je jedna od mnogih stvari koje uzrokuju stres. Trošiti novac kojeg nemate je lako, štedjeti novac koji nemate je teško. Je li uopće moguće uštedjeti nekoliko kuna čak i kad nemate novaca za tu svrhu?

Počnite s malim svotama. Svaki put kad dobijete plaću (i ako je dobijete), stavite mali dio (recimo 50 kn) na stranu - počnite štednju u banci ili pošti. Malo strpljenja i discipline i prva znatnija svota će se skupiti. Pokušajte raditi i nešto honorarno. Tako zarađeni novac koristite za tjedne potrebe, a plaću sa redovnog posla stavite na štednju ili barem jedan njen dio.

Jednostavne stvari kao što nošenje svoje kave na posao, mogu donijeti velike promjene na vašem financijskom planu. Naravno, u pozitivnom smislu. Započnite štedjeti u bankama na kamatu. Gledajte da mjesto gdje ćete otvoriti takvu štednju nema strogo propisan minimum uloga i stavljajte tjedni ili mjesečni ušteđeni novac na taj račun. Za koju godinu ili dvije već ćete dosta uštedjeti. Da, vrijeme i strpljenje potrebni su vam koliko i novac.

A kad se ima

Svakom dobro dođe malo dodatnog novca u ovim teškim vremenima. Ako ste već toliko sretni da primate plaću, uštedjeti nešto novca u mjesec dana može vrlo jednostavno.

Uvijek i stalno pripremajte listu namirnica. Prije odlaska u kupovinu, provjerite frižider, ostavu i hladnjak da biste ustanovili što vam nedostaje. Uzmite papir i olovku i zapišite sve što vam je potrebno. Držite se liste koju ste napisali i kupujte samo ono što piše na toj listi. Pratite planirani kalendar dana tijekom kojih ćete pripremati određena jela i tijekom kojih ćete ići u nabavku namirnica.

Svatko od nas ovisno o životnim uvjetima ima i različite troškove za režije. Nastojte da budu što manje. I ne zaboavite da njih uvijek morate plaćati. Šanse da na njima uštedite su male, ali to ne znači da se radi o nemogućoj misiji.

Ako si želite kupiti nešto, bilo što, obavezno to potražite na internetu - činjenica je da preko njega možete proći puno jeftinije. Izbacite ili odbacite nepotrebne stvari. Ako ih im ate puno, a ne koristite ih, tada je vrijeme ili da ih prodate ili zauvijek bacite.  Uzimajte i zadržavajte kusur. Zadržite svaku lipu i svaku kunu koja dođe u dodir s vašim rukama na bilo koji pošteni način.

Izvor: Savjeti-hr.com

30.07.2010. 20:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh