« Biznis
objavljeno prije 5 mjeseci i 23 dana
STVARNO?

Volja za proširenjem je tu

"Prvi put imamo geopolitičku situaciju koja je toliko povoljna da su čak i kritičari proširenja u EU došli do zaključka da je ono potrebno", izjavila je za DW zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu, Viola von Cramon

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

EU

,

proširenja EU

"Teoretski, uvjeti za proširenje ne mogu biti povoljniji. A sada imamo i novac u rukama", izjavila je von Cramon, podsjećajući da je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, nedavno posjetila zapadni Balkan i pokušava riješiti pitanje tog novca.

"Ali, što bih ja uradila? Naravno, morala bih to snažno uvjetovati, što znači da ne mogu tek tako dati novac, a posebno ne zemlji kao što je, na primjer, Srbija, gdje vidim da se očito krše osnovne vrijednosti Europske unije", rekla je europarlamentarka iz Njemačke, dodajući da u Srbiji "oporba nema pristup medijima, da se aktivisti napadaju, da nema slobodnog i neovisnog tiska".

"Mislim da ne pomaže ako odete tamo i kažete: Imamo novac za vas, želimo vam pomoći, želimo podržati infrastrukturu - a u suštini novac će svakako doći, bez obzira kakvu politiku vodite. Mislim da je to greška", zaključila je von Cramon.

„To se ne mora trpjeti"

Ona također podsjeća da je Njemačka jedna od najvećih zemalja-investitora u Srbiju i da je zbog toga u posljednjih deset godina tamo otvoreno više od osamdeset tisuća radnih mjesta.

"To je stvorilo ekonomski prosperitet, ali to je i omogućilo Vučiću da zacementira svoju političku moć. Morali bismo to iskoristiti. Morali bismo mnogo više politički ući u to i reći: Od vas očekujemo to i to i to i to. I to mora biti rečeno pred kamerama."

"Ljudi moraju razumjeti da je Vučić taj koji kontrolira tisak, i već godinama omogućava da Europska unija, da mi na Zapadu budemo stalno diskreditirani. A novac je uzeo. On sada ide u Kinu, dok se svi ostali sastaju u Tirani, i pritom nabija nogom u zadnjicu šefove država i vlada EU, ali i svoje kolege na zapadnom Balkanu. Mislim da se to ne mora trpjeti. Ako nekoga ne interesira Europska unija, onda može nastaviti bez Europske unije, ali onda mu ne treba ni novac. A znamo da ovisi od tog novca. Zato mislim da bi trebali koristiti tu kartu i taj instrument mnogo više", zaključila je Viola von Cramon.

„Jedan uvjet mora biti ispunjen"

Govoreći o Kosovu i dijalogu između Prištine i Beograda, von Cramon ocjenjuje da je Ohridski sporazum "dobro polazište" koje ima za cilj omogućiti Kosovu da napravi naredne korake i ostvari svoj proeuropski stav i reforme u procesu pristupanja Europskoj uniji, kao i u procesu pristupanja Vijeću Europe.

Međutim, ističe da "koliko god to bilo teško, jedan uvjet mora biti ispunjen, a to je da se u nekom obliku predloži formiranje srpske zajednice. I dokle god to tako teško ide - što je već potpisano dva puta, 2013. i 2015. godine - naravno da se cijeli taj proces usporava."

"Ako obje strane pokažu određenu političku volju za postizanje kompromisa, možemo napraviti ogroman korak naprijed", kaže von Cramon, te ocjenjuje da "velik dio provokacija dolazi iz Srbije, to nema sumnje, ali također moramo uvidjeti da i Kosovo doprinosi. Toj situaciji"

„Dobro se informirajte uoči izbora"

Na kraju, europska parlamentarka Viola von Cramon ima poruku za građane Srbije: "Svakako izađite na izbore. I obavezno se dobro informirajte: za koju stranku da glasate, za koje kandidate koje orijentacije možete glasati, tko se zaista zalaže za proeuropski put..."

Piše: Adelheid Feilcke/DW
06.11.2023. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh