« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
MA DA?

Volite se ljubiti?!

Obično se pojavljuje zbog straha i brige da će se dogoditi nešto loše ili učiniti loš korak.

Ako vam ne ide...
Ako vam ne ide... (Arhiva)
Više o

poljubac

,

ljubljenje

Filematofobija je rijetka fobija ili iracionalni srah od ljubljenja. Ovo je česta fobija kod mladih osoba koje još nisu imale prvi poljubac ili su imale loše iskustvo.

U slučaju filematofobije ne radi se samo o nervozi i tremi već o strahu i potpunoj nemogućnosti normalnog postupanja u situacijama kada bi trebalo doći do poljupca. Iako se češće pojavljuje kod mlađih ljudi, moguća je u svim godinama i kod svih spolova.

Nekoliko je razloga zašto netko može razviti filematofobiju ili strah od ljubljenja. 

Uzrok straha od ljubljenja

Nastanak straha od ljubljenja može dolaziti iz prijašnjih loših situacija, ali i drugih uzroka koje nije uvijek lako prepoznati. U nastavku donosimo najčešće.

>> Bakterije - gdje se sve nalaze >>

Gadljivost na mirise i slinu - osim osjećaja gađenja prema tuđoj slini, može se pojaviti i osjećaj gađenja prema neugodnom zadahu iz usta. Osim što se osoba može bojati tuđeg zadaha te ne znati kako da reagira ako ga osjeti, može se bojati i zbog vlastitog zadaha pa zazirati od poljubaca zbog neugode. Uz to, postoji i bromidrofobija ili strah od tjelesnih mirisa.

Strah od bakterija - kod osoba koje se boje poljubiti, uzrok može biti strah od bakterija i virusa koji se mogu nalaziti u slini druge osobe. Strah može izazvati mogućnost dobivanja neke bolesti ili jednostavno gadljivost zbog sline druge osobe. Ako je ovo uzrok, osoba koja pati od filematofobije mogla bi isprobati poljupce u obraz ili lagane poljupce na usta bez korištenja jezika.

>> Bakterije su jedinstvene na svakome od nas >>

Strah od dodira - osim filematofobije, strah od ljubljenja može nastati zbog straha od dodira. Ako se osoba bori sa strahom od dodira, ljubljenje je daleko ispod granice koju će moći prijeći. U ovom slučaju ljubljenje može izgledati više kao zlostavljanje i uznemiravanje nego užitak. Nedostatak dodira može imati velik utjecaj na stvaranje emotivnog povezivanja s osobom koja vam se sviđa te može izazvati komplikacije u ljubavnim vezama.

Strah od dodira može biti povezan i s vjerskim ili kulturnim uvjerenjima da su dodir i poljubac grijeh ili pogreška.


23.04.2021. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh