« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TEŠKE RIJEČI

Vojni ordinarijat: Zlo je utjecalo na presudu generalima

Za nas vjernike haaška presuda je iznad svega težak sudački grijeh počinjen protiv Boga, prioćio je vojni ordinarijat

Vojni ordinarijat
Vojni ordinarijat (Wikipedia)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

haška presuda

,

Vojni ordinarijat

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču otkriva nam strahovit utjecaj zla i na pojedince i na ustanove, pa i na one koje bi po svojoj naravi tebale biti doista pravične, a učinak tog utjecaja jest ubijena savjest sudaca i otupljen osjećaj njihove pravne odgovornosti, prenosi Hina priopćenje hrvatskoga Vojnog ordinarijata.

U ordinarijatu ističu, da čuđenje bude još veće, presudili su suci jednoga „međunarodnog suda", što bi trebalo govoriti o njegovu visokom stupnju objektivnosti.

"Ipak se pokazalo da su to „suci" bez pravnog osjećaja za opstojnost i pravo međunarodno priznate, a istovremeno agresijom okupirane države. Takva država ima pravnu obvezu štititi svoje stanovnike i osloboditi okupirana područja", stoji u priopćenju ordinarijata.

Dodaje se da sud, koji akciju oslobađanja okupiranih područja dotične države, bez izričitih djela smišljena progona, pravno svrstava u „udruženi zločinački pothvat" i na tome donosi presudu hrvatskim generalima, jasno govori da je riječ o politički smišljenoj tvorevini bez objektivne pravne podloge i svrhe.

"Ničim ne želimo dovesti u sumnju jasan stav Crkve: svaki zločin je zločin i kao takva treba ga osuditi. Možda i predmetna presuda nije daleko od toga. Prepustimo to pravnoj analizi struke", poručuju iz ordinarijata te kažu kako očekuju da se "Srpska pravoslavna crkva, s kojom dijelimo isti kršćanski svjetonazor, kao moralna vertikala srpskog pravoslavnog življa, očituje o toj presudi".

"Za nas vjernike haaška presuda je iznad svega težak sudački grijeh počinjen protiv Boga, protiv naroda i protiv ljudi-branitelja okupirane države. Grijeh je protiv Boga jer je duboko povrijeđena pravednost kao okosnica pravde; grijeh je protiv naroda jer presuda ozakonjuje nasilnu okupaciju zemlje i time niječe pravo naroda na slobodu u svojoj zemlji; grijeh je protiv osuđenih ljudi-branitelja jer su osuđeni zato što su oslobađali svoju međunarodno priznatu državu", tvrdi Vojni ordinarijat.

Teška zloporaba suda

"Korijen grijeha te presude nalazi se u teškoj zloporabi suda koji svoj ugled i svoje međunarodno značenje svodi na političku, a ne na pravnu razinu", ističu u ordinarijatu.

Time je, kaže se u priopćenju, "Sudsko vijeće uvažilo snagu nepravde i prepustilo se besramnom ignoriranju i odbacivanju pravde. Sama činjenica jednostranog iznošenja argumenata tužiteljstva sa strane sudskog vijeća, a da se posve prešute argumenti obrane generala, odaje zlonamjernu političku nit vodilju u konstrukciji presude: jednostranim nabrajanjem zlodjela i njihovim dovođenjem u izravnu vezu s okrivljenicima (a da se pritom ne izgovori ni riječ o protuargumentima obrane) nastoji se impresionirati javnost i u njoj izazvati benevolentan odnos prema toj presudi".

Drugi korijen, ističu, koji rađa sumnju u pravnu objektivnost suda jest isforsirano dovođenje nabrojenih zlodjela u izravnu vezu s izvršnom odgovornošću osuđenih generala kroz njihovu tzv. zapovjednu odgovornost, a da za to ne postoje pravno valjani dokazi.

"Poznavatelji prava kazat će koliko je taj odnos doista pravno održiv, ali s moralno-etičkog stajališta navedena zlodjela nemaju nikakvu izravnu vezu s osuđenim generalima", stoji u priopćenju.

Dodaje se da "neetičnost, poticaj ili nalog na zlodjela ne postoji u njihovim zapovijedima, generali nisu podređenima prešućivali pravila ratnog kodeksa, nabrojena zlodjela nisu neposredni voljni čin osuđenih generala, niti su ih generali osobno izvršili".

Sada se država Hrvatska, napominju, "treba svestrano založiti da suci tog i svakoga drugog „međunarodnog suda" budu suci ljubitelji i poštovatelji pravde i na njoj utemeljena prava".

"Na vjerničkoj razini valja nam shvatiti i vjerovati da nijedan križ primljen u duhu Isusa Krista nije prazan smisla slobode i spasenjske snage koja mijenja čovjeka i narod. Ovo nas sve ohrabruje jer će to isto i ovaj križ učiniti, a već i čini ako je vjerovati miru i porukama naših osuđenih generala", stoji u priopćenju Vojnog ordinarijata.

20.04.2011. 19:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh