« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DVIJE GODINE IZA REŠETAKA

Vođa "Obraza" završio u zatvoru zbog nereda na gay paradi u Beogradu

U sukobima oko 6000 protivnika gay parade i policije u Beogradu je 10. listopada 2010. privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca

Neredi na gay paradi u Beogradu
Neredi na gay paradi u Beogradu (Tanjug)
Više o

Beograd

,

gay pride

,

gay parada

,

Obraz

,

Mladen Obradović

Vođa srbijanske desničarske organizacije "Obraz" Mladen Obradović u srijedu je pred beogradskim višim sudom osuđen na dvije godine zatvora zbog organiziranja prošlogodišnjih nereda u Beogradu tijekom gay parade, javlja Hina.

Preostalih 13 optuženih osuđeno je na zatvorske kazne u trajanju od osam mjeseci do godinu i pol dana, a sud ih je proglasio krivim zbog nasilničkog ponašanja na javnom skupu.

Obradoviću i još devetorici optuženih ukinut je pritvor u kojem su se nalazili od 10. listopada kada su uhićeni, te će se u daljem postupku braniti sa slobode, pri čemu na presudu imaju pravo žalbe srbijanskom prizivnom sudu. U sukobima oko 6000 protivnika gay parade i policije u Beogradu je 10. listopada privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca, a prema riječima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa počinjena je šteta u vrijednosti većoj od milijun eura.

Prošlogodišnja gay parada bila je prva nakon devetogodišnje stanke i održana je u središtu Beograda, godinu dana nakon što je 2009. u posljednji trenutak otkazana šetnja zbog velike opasnosti za sigurnost sudionika. U Beogradu je gay parada prvi puta organizirana 30. lipnja 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.

20.04.2011. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh