« Žene
objavljeno prije 13 godina
SAVJETI ZA ODMOR

Vodič za žene na odmoru - sezona 1899./1900.

Savjeti koji su se nekada davali ženama koje su same putovale na odmor.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (amazon.com)
Više o

savjeti

,

turistički vodič

,

vodič za žene

,

savjeti za godišnji

Knjiga izdana 1889. godine „Hints to Lady Travellers" („Savjeti za dame putnice") donosi pregršt savjeta ženama kako najbolje proći na putovanju, ali i pokazuje kolika je razlika između žena tada i danas.

U vremenima kad je „bikini" još uvijek bilo samo otočje u Pacifiku, a žene koje su putovale bez pratnje muškaraca bile avanturistice u suknji, knjiga donosi vodič u 59 poglavlja o svemu što treba mladim damama u takvoj avanturi.

Iako uvod djeluje pomalo seksistički iz današnje perspektive: „Muškarci imaju toliko jak zaštitnički instinkt prema slabijima da se u problemima svake vrste, ako ikako možete, bolje prepustite njihovim rukama, bez uplitanja ženskog mišljenja.", da biste se na prvi pogled vjerojatno uvrijedile, ali ako malo razmislitee, zašto ne bismo „snažnim muškima „ prepustile sve probleme, a mi samo uživale na svom putovanju i odmoru?

U Vodiču se smatra kako je najvažniji problem dame putnice s kim i kako će popiti čaj pa su čak dva poglavlja rezervirana za čaj i posuđe za to vrijedno piće, ali se provlači i kroz druga poglavlja.

Blaženog li vremena za žene!

Donosimo vam još neke od najzanimljivijih savjeta:

Za bicikliranje:

„Nosite samo nekoliko potsuknji, vunene čarape zimi, a pamučne ljeti; cipele, a ne čizme; neka haljina bude od flanela, uredno posložena preko kotača, bez visećih trakica kako vam ne bi zapele za biciklu. Najbolja boja je siva(...) na kojoj se najmanje vide mrlje od blata ili prašina, a neće izblijediti na suncu."

Kako se obući za planinarenje:

„Suknja neka bude praktična, 2.5 do 5 cm iznad gležnja..."

Napojnice za taksiste:

„Obično kočijaši (taksisti tog vremena, op.a.) traže nešto više novaca za sebe. To nema pravnog temelja, ali s obzirom kako bijednim životom žive, možete tim bijednim psima baciti novčić ili dva."

Opasnosti na kupanju u moru:

„Svakako je najsigurnije nikada ne ići na tečaj plivanja u moru bez liječničkog nadzora, jer dok je za neke ta aktivnost vrlo štetna po zdravlje, za druge može biti pod određenim uvjetima i smrtonosna."

Higijena

„Sa sobom uvijek nosite svoju prijenosnu kadu, mirisne soli(... )košaru s ručkom.."

Zanimljivo je da knjiga donosi i savjete kako odabrati pravu sluškinju koju ćete voditi sa sobom, ali i kako se zaštiti od mogućih krađa na mjestima odsjedanja.

Ma koliko se ovi savjeti ženama današnjice čine suludima, pokazuju kako je u davnom 19. stoljeću ipak pokrenuta svojevrsna emancipacija žena.

Danas, sigurno nećete imati puno koristi od ovih savjeta, ali imat ćete jedno zanimljivo i smiješno štivo za svoj moderni godišnji odmor.

17.06.2011. 14:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh