« Knjiga
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
NOĆ KNJIGE 2015

Vodič kroz Noć knjige 2015

Čarolija stvaranja i radost čitanja knjiga u fokusu su manifestacije Noć knjige 2015., kojom će kulturne ustanove diljem Hrvatske u četvrtak 23. travnja obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava

Pročitajte što vas čeka
Pročitajte što vas čeka (Noć knjige)
Više o

Noć knjige 2015

,

program

Najdulja noć kulture u Hrvatskoj započinje u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, objavom početka javne rasprave o prijedlogu Nacrta nacionalne strategije poticanja čitanja te predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH.

Predstavit će se i izložba fotografija 'Kadar za čitanje 2015.', koju čini izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb, te uručiti nagrade pobjednicima natječaja.

Knjiga u fokusu više od 180 gradova diljem Hrvatske

Središnji dio programa odvija se u poslijepodnevnim i večernjim satima, za kada su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige - njih oko 400 u više od 180 gradova i mjesta diljem Hrvatske - najavili 848 programa i 208 akcija.

Javna čitanja, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, te čak i projekcije filmova, ali i klasična predstavljanja knjiga i druženja s autorima obilježit će još jedno jedinstveno maratonsko druženje s knjigom u četvrtoj po redu akciji koja će do duboko u noć pokušati približiti knjigu što većem broju čitatelja.

Od Babine Grede do Županje, književni entuzijasti, ali i svi oni koji makar povremeno vole zaviriti među korice knjige, sutra će dobiti priliku organizirano uroniti u prekrasan i zavodljiv svijet pisane riječi.

U 'Noći knjige' ove godine sudjeluje i 161 narodna knjižnica diljem Hrvatske, s više od 460 programa, od onih za bebe do onih za treću životnu dob. Na tribinama, predstavljanjima i sastancima čitateljskih klubova sudjelovat će brojni autori, a organizirani su i koncerti, predstave, natjecanja u čitanju na glas, te sajmovi razmjena knjiga.

U Gradskoj knjižnici Beli Manastir opredijelili su se, primjerice, za gastroenološke teme s programima 'Baranja u čaši' i 'Baranja na tanjuru', dok će u Krapini biti riječi o neandertalcima. U programu su i kvizovi, kreativne radionice, koncerti, tematski knjižnični tulumi, super talent showovi, spojevi s knjigom 'na slijepo', 'bibliocikliranje', čajanke te razni drugi oblici čitanja priča i poezije.

Bogat program glavnog grada

Najveći broj programa - čak 196 - i ove se godine odvija u Zagrebu, a akciji su se pridružili brojni kafići, klubovi, kina, knjižnice i druge kulturne institucije, gdje će nakladnici promovirati svoja izdanja, pisci razgovarati sa svojim čitateljima a književni teoretičari govoriti o knjigama.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića nakladnik Fraktura predstavit će zbirku priča Korane Serdarević 'Nema se što učiniti' a Zagrebačka naklada knjigu Nobelovca Hermana Hessea 'Sretan je tko može voljeti'.

Nakladnik Algoritam organizira SF tribinu 'Nebuloze Davorina Horaka' te razgovor s autorom Codyjem McClain Brownom na temu 'Stranac u noći'.

U Algoritam Profil Mozaik Megastoreu u Bogovićevoj ulici u tribini promicanja čitanja sudjelovat će autori Julijana Matanović, Miro Gavran, Sanja Pilić, Tomislav Torjanac, Marsela Hajdinjak, Pavao Pavličić i Goran Tribuson. Slijedi razgovor kritičara i autora o glazbi u književnosti, te intervju Skypeom s autoricom romana 'Sezona kostiju' Samanthom Shannon, a program će u kasnijim satima zaključitirazgovor o erotici u književnosti.

Naklada Ljevak dio programa u svojoj knjižari na središnjem zagrebačkom trgu posvetit će najmlađima, kroz čitanja slikovnica i tribinu na temu 'Prvi samostalni koraci djeteta', a bit će predstavljena i deseta godišnjica literarnog natječaja 'Odjeci' za učenike osnovnih škola.

Društvo hrvatskih književnika pripremilo je umjetničku večer u povodu 390. obljetnice rođenja Ane Katarine Zrinski, a u Državnom hidrometeorološkom zavodu bit će upriličeno druženje s Milanom Sijerkovićem i razgovor o njegovih dvadeset stručno-popularnih knjiga s područja meteorologije.

U Caffe baru Sova održat će se posljednji krug natjecanja gradova u poznavanju književnosti KNJIZ, a bit će dodijeljene i nagrade natječaja za slogan Noći knjige.

U prostoru Branimir centra, u organizaciji portala Inverzija.net, od 14 do 23 sata održat će se prviSF&F Korner. Zvijezde programa bit će dvoje slavnih pisaca, neuhvatljiv i fenomenalni Neil Gaiman, autor kultnog strip-serijala Sandman koji je nedavno objavljen u hrvatskom prijevodu i to u luksuznom izdanju Fibre, te američka fantasy spisateljica s Havaja, Kate Elliot koja je ujedno i ovogodišnja gošća SFeraKona, najveće SF konvencije u ovom dijelu Europe.

rogrami se odvijaju i u Cafeu Velvet, Vinyl baru, Književnom klubu Booksi, Medijateci Francuskog instituta, Goethe Institutu Kroatien, Centrima kulture Peščenica i Trešnjevka, Centru za ženske studije, te brojnim drugim kulturnim i društvenim ustanovama - muzejima, institutima, galerijama.

Ove se godine manifestaciji pridružila i Zajednica Makedonaca u RH s programom upoznavanja s makedonskim jezikom, dok će u Hrvatskoj knjižnici za slijepe biti upriličeno upoznavanje s prvim spikerima zvučnih knjiga, glumcima Marijom Kohn i Otokarom Levajem.

U društvu s literaturom u bolju budućnost

Uz tradicionalni večernji program, Noć knjige ima i svoju matineju, program namijenjen mlađem uzrastu, koji se odvija tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati, a zahvaljujući velikom ovogodišnjem odazivu škola - uključilo ih se čak 115 - uz vrtiće i programe u knjižnicama, manifestacija je bogatija programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.

U program se uključio i Zoološki vrt grada Zagreba, koji će za najmlađe čitatelje oživjeti omiljene priče o životinjskim junacima iz popularnih dječjih knjiga uz obilazak lavova, vukova, zmija, papiga i ostalih stanovnika Zoo vrta.

22.04.2015. 12:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh