« Knjiga
objavljeno prije 9 godina
MRAK KNJIGA

Mračna mjesta - remek djelo Gillian Flynn u knjižarama

Drugi roman genijalne autorice napetih psiholoških trilera koji graniče s hororom konačno izlazi u hrvatskom prijevodu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CitajKnjigu.com)
Više o

Charlize Theron

,

Gillian Flynn

,

Mračna mjesta

,

Libby Day

Mračna mjesta (Dark Places) spisateljice Gillian Flynn novi je naslov ove sjajne američke autorice koji se pojavio na policama naših knjižara. Ovaj napeti triler, napisan 2009. godine, druga je autoričina druga knjiga nakon prvijenca Oštri predmeti (Sharp Objects) objavljenoga 2005. godine.

Nažalost, četvrtu ćemo knjigu morati još pričekati jer Gillian Flynn, zajedno s Davidom Fincherom, redateljem filma snimljenog po njezinoj knjizi Nestala (Gone Girl), upravo piše scenarij za seriju produkcijske kuće HBO.

Autoricu mega-hita Nestala (Knjige godine 2012. po izboru članova portala Goodreads.com) ovaj je roman uvrstio među najbolje suvremene pisce žanra, usporedivši ju sa Steinbeckovim Plodovima gnjeva i Lynchovim Twin Peaksom (čiju atmosferu priziva priča o obitelji Day).

Gillian Flynn uvjerljivo i pametno pripovijeda priču o Libby Day, ženi koja je sa sedam godina jedina uspjela preživjeti ubilački pohod u kojem su stradale njezina majka i dvije sestre. Na suđenju je kao krivca prokazala vlastitog petnaestogodišnjeg brata Bena i spremila ga u doživotni zatvor.

Život koji je nakon toga vodila ne može se opisati lijepim. Ona se potuca po udomiteljskim obiteljima i preživljava od donacija milosrdnih ljudi. No nakon 24 godine, uplate iz sućuti sve su tanje, jer uvijek ima novih umorstva i novih žrtvama.

Nakon što joj pristupi pripadnik Kill Cluba, opskurne organizacije ljubitelja masovnih ubojstava i ponudi novac za pokušaj konačnog rasvjetljivanja zagonetke koje okružuju tu mračnu noć na obiteljskoj farmi Dayevih, Libby kreće u potragu za istinom koja će je trajno promijeniti.

Kritičari i kolege puni su hvale za Gillian Flynn. Zasuli su je komplimentima, no također se čude kako jedna mlada žena može tako suvereno pisati o nasilju. Nakon što je film Davida Finchera snimljen po njezinom romanu Nestala poharao kino blagajne, u tijeku je ekranizacija Mračnih mjesta s Charlize Theron u glavnoj ulozi.

Sjajan roman koji ćete pročitati u jednom dahu izdala je, kao i druga dva iste autorice, izdala je zagrebačka Fraktura.

22.05.2015. 17:56:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh