« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
EKOLOŠKI I BESPLATNO

Vodena bi žarulja mogla donijeti besplatno svjetlo milijunima

Sve što vam treba za odlično osvjetljenje u prostoriji jest plastična boca od dvije litre, demineralizirana voda te malo izbjeljivača. Pogledajte kako to funkcionira!

Fotografija vijesti
Više o

globalno zatopljenje

,

ekološka svijest

,

siromaštvo

,

Manila

Kad vam objasnimo kako ovaj sustav funkcionira, nećete moći vjerovati koliko je zapravo jednostavan. Sve što vam treba za odlično osvjetljenje u prostoriji jest plastična boca od dvije litre, demineralizirana voda te malo izbjeljivača.

Prvotno osmišljen na sveučilištu MIT iz Massachusettsa, za popularizaciju ovog sustava zaslužna je fondacija MyShelter koja ih instalira u domove diljem Filipina. Cilj ove organizacije jest dovesti ovo besplatno svjetlo u milijun mračnih domova do kraja 2012. godine.

Kako funkcionira ovaj sustav?

Ukoliko ju postavljamo u kuću s limenim krovom (kakvih je većina u sirotinjskim predgrađima svih velikih svjetskih gradova) izrežemo djelić krova, a u njemu izrežemo i krug širine boce. U plastičnu bocu nalijemo demineraliziranu vodu, dodamo malo izbjeljivača. Nakon toga, boca se stavlja u odrezani komad lima, lijepi da ne ispadne te se opet vraća na krov.

Jednom na krovu, svjetlost koja dolazi do boce raspršuje se unutar prostorije u svim smjerovima, a svijetli jako kao i žarulja od 55 vati. Izbjeljivač sprječava da se u boci nakuplja plijesan, što ovom sustavu daje trajnost od 5 godina.

Untoč tomu što boca omogućuje svjetlost samo dok je vani dan, čini veliku razliku za stanovnike Manile i drugih velegradova u kojima su limene kućice toliko stisnute jedne do druge da svjetlo uopće ne može doprijeti do prozora.

Ovakve vodene žarulje iznimno su prijateljske za okoliš, a i puno su sigurnije od svijeća ili loših električnih instalacija, koje se lako mogu zapaliti i pritom napraviti pravu katastrofu u tako gusto naseljenim gradovima.

Hoće li ovaj projekt zaživjeti kako se njegovi tvorci nadaju, ostaje za vidjeti. Bilo kako bilo, držimo im fige.

17.09.2011. 17:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh