« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
EKOLOGIJA

Sutra se obilježava Europski dan bez automobila

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

Europski dan bez automobila

,

Europski tjedan kretanja

I ove će godine na sutrašnji dan brojni europski i svjetski gradovi na različite načine obilježiti Europski dan bez automobila, a pridružit će im se i veliki broj hrvatskih gradova, piše Hina.

Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Problemi zbog neodgovorne uporabe automobila, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. ustanovljenje Dana bez automobila, iz čega je nakon dvije godine izrastao Europski tjedan kretanja (mobilnosti), najmasovnija manifestacije posvećena održivom kretanju.

Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week), koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao po deseti put.

Ove godine u Europskom tjednu kretanja sudjeluje više od dvije tisuće gradova među kojima i 14 hrvatskih, uz Zagreb i Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Đurđevac, Ivanić-Grad, Koprivnica, Krapina, Labin, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

21.09.2011. 14:57:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh