Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2011. 17:57:00
EKOLOŠKI I BESPLATNO

Vodena bi žarulja mogla donijeti besplatno svjetlo milijunima

Sve što vam treba za odlično osvjetljenje u prostoriji jest plastična boca od dvije litre, demineralizirana voda te malo izbjeljivača. Pogledajte kako to funkcionira!

Fotografija vijesti

Kad vam objasnimo kako ovaj sustav funkcionira, nećete moći vjerovati koliko je zapravo jednostavan. Sve što vam treba za odlično osvjetljenje u prostoriji jest plastična boca od dvije litre, demineralizirana voda te malo izbjeljivača.

Prvotno osmišljen na sveučilištu MIT iz Massachusettsa, za popularizaciju ovog sustava zaslužna je fondacija MyShelter koja ih instalira u domove diljem Filipina. Cilj ove organizacije jest dovesti ovo besplatno svjetlo u milijun mračnih domova do kraja 2012. godine.

Kako funkcionira ovaj sustav?

Ukoliko ju postavljamo u kuću s limenim krovom (kakvih je većina u sirotinjskim predgrađima svih velikih svjetskih gradova) izrežemo djelić krova, a u njemu izrežemo i krug širine boce. U plastičnu bocu nalijemo demineraliziranu vodu, dodamo malo izbjeljivača. Nakon toga, boca se stavlja u odrezani komad lima, lijepi da ne ispadne te se opet vraća na krov.

Jednom na krovu, svjetlost koja dolazi do boce raspršuje se unutar prostorije u svim smjerovima, a svijetli jako kao i žarulja od 55 vati. Izbjeljivač sprječava da se u boci nakuplja plijesan, što ovom sustavu daje trajnost od 5 godina.

Untoč tomu što boca omogućuje svjetlost samo dok je vani dan, čini veliku razliku za stanovnike Manile i drugih velegradova u kojima su limene kućice toliko stisnute jedne do druge da svjetlo uopće ne može doprijeti do prozora.

Ovakve vodene žarulje iznimno su prijateljske za okoliš, a i puno su sigurnije od svijeća ili loših električnih instalacija, koje se lako mogu zapaliti i pritom napraviti pravu katastrofu u tako gusto naseljenim gradovima.

Hoće li ovaj projekt zaživjeti kako se njegovi tvorci nadaju, ostaje za vidjeti. Bilo kako bilo, držimo im fige.

17.09.2011. 17:57:00
http://metro-portal.hr/vodena-bi-zarulja-mogla-donijeti-besplatno-svjetlo-milijunima/63346/