« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Voda u plastičnoj boci - evo zašto je trebate prestati piti

Plastične boce koje sadrže Bisfenol A (BPA), kemijski spoj koji se uglavnom koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida, mogu ozbiljno narušiti zdravlje

Ovo je prilično loša ideja
Ovo je prilično loša ideja (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

bisfenol A

,

BPA

,

voda iz boce

Voda iz boce, one plastične naravno, postala je gotovo stalni suputnik većini ljudi koji uopće ne razmišljaju o tome je li to zdravo, već uživaju u činjenici da mogu uvijek pri ruci imati osvježenje.

No, kad je čak i američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) 2010. godine objavila izvještaj u kojem izražava zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i mlade djece toj tvari jer uzrokuje negativne posljedice za razvoj, vrijedi se ozbiljno zabrinuti.

Bisfenol sadrži i epoksi smola koja se koristi kao zaštitna presvlaka u konzervama i limenkama. Malo tko zna da ispune za zube u stomatologiji također sadrže BPA.

Vjerovali ili ne, još prije 100 godina je utvrđeno da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena. Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav,

Već odavno se pretpostavlja da je BPA odgovoran za porast broja oboljelih od raka dojke u svijetu. Sada je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Prije dvije godine Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjenoj djeci mlađoj od tri godine. Istraživanja potvrđuju da BPA može uzrokovati neplodnost i sindrom policističnih jajnika kod žena te probleme s erekcijom kod muškarca.

Najnovija studija vezana za BPA je potvrdila povezanost između ove kemikalije i srčanih oboljenja. Engleski znanstvenici su analizirali podatke ankete "National Health and Nutrition" i dokazali da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca. To je zbog toga što BPA potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.

19.12.2015. 13:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh