Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2015. 13:57:00
SAVJETI

Voda u plastičnoj boci - evo zašto je trebate prestati piti

Plastične boce koje sadrže Bisfenol A (BPA), kemijski spoj koji se uglavnom koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida, mogu ozbiljno narušiti zdravlje

Ovo je prilično loša ideja
Ovo je prilično loša ideja (Shutterstock)

Voda iz boce, one plastične naravno, postala je gotovo stalni suputnik većini ljudi koji uopće ne razmišljaju o tome je li to zdravo, već uživaju u činjenici da mogu uvijek pri ruci imati osvježenje.

No, kad je čak i američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) 2010. godine objavila izvještaj u kojem izražava zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i mlade djece toj tvari jer uzrokuje negativne posljedice za razvoj, vrijedi se ozbiljno zabrinuti.

Bisfenol sadrži i epoksi smola koja se koristi kao zaštitna presvlaka u konzervama i limenkama. Malo tko zna da ispune za zube u stomatologiji također sadrže BPA.

Vjerovali ili ne, još prije 100 godina je utvrđeno da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena. Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav,

Već odavno se pretpostavlja da je BPA odgovoran za porast broja oboljelih od raka dojke u svijetu. Sada je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Prije dvije godine Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjenoj djeci mlađoj od tri godine. Istraživanja potvrđuju da BPA može uzrokovati neplodnost i sindrom policističnih jajnika kod žena te probleme s erekcijom kod muškarca.

Najnovija studija vezana za BPA je potvrdila povezanost između ove kemikalije i srčanih oboljenja. Engleski znanstvenici su analizirali podatke ankete "National Health and Nutrition" i dokazali da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca. To je zbog toga što BPA potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.

19.12.2015. 13:57:00
http://metro-portal.hr/voda-u-plasticnoj-boci-evo-zasto-je-trebate-prestati-piti/95609/