« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Voćni sokovi mogu biti itekako štetni za zdravlje

Očito je da zbog nedostatka hranjivih tvari u slatkim napitcima njihova uporaba vodi do priljeva šećera koji tijelo jednostavno mora apsorbirati

Jeste li sigurni da su pravi?
Jeste li sigurni da su pravi? (Arhiva)
Više o

sokovi

,

voćni sokovi

,

zdravlje srca

Voćni sokovi najčešće se smatraju zdravima, no to je prilično opasna varka - u njima obično ima gomila dodanog šećera, a kako su utvrdili američki znanstvenici, u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja.

Znanstvenici su pratili 18 tisuća ispitanika tijekom šest godina, a rezultate svoga istraživanja predstavili su na konferenciji Američke kadriološke udruge (American Heart Association).

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od sedam decilitara slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dvaput veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od jedne tri decilitra.

Voditeljica istraživanja Gene Welch kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolirati unos šećera u organizam.

"Smatramo da istraživanje u značajnoj mjeri potkrepljuje spoznaje o važnosti smanjenja udjela slatkih napitaka u našoj konzumaciji", naglasila je ona. 

Zaključci znanstvenika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udjelom šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranjivih tvari u slatkim napitcima njihova uporaba vodi do priljeva šećera, koji tijelo mora apsorbirati, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

24.03.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh