« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
PRIPAZITE

Nezgodne posljedice promjene sata

Nije zgorega upozoriti na neke probleme koji se dokazano pojavljuju nakon promjene sata u ljetno računanje vremena

I do tjedan dana ne spavamo dobro
I do tjedan dana ne spavamo dobro (Arhiva)
Više o

umor

,

neispavanost

,

promjena sata

Promjena sata nije tako bezazlena stvar kako se čini birokratima koji je uporno provode. Naime, naša se tijela znatno mijenjaju tijekom dana u skladu s količinom sunčeve svjetlosti koju vidimo i koliko smo spavali. Čak i jedan sat manje sna i promjena u količini dnevne svjetlosti malo poremeti razne procese u organizmu.

Stoga, nije zgorega upozoriti na neke probleme koji se dokazano pojavljuju nakon promjene sata u ljetno računanje vremena:

Dulje zatvorske kazne - neispavani suci izgleda postaju stroži prema osuđenicima. Kazne su za malenih 5% dulje kada se donose dan nakon prelaska na ljetno računanje vremena.

Veći broj sudara sa smrtnim posljedicama - jedan sad izgubljenog sna zbog prelaska na ljetno računanje vremena povećava broj smrtonosnih sudara u SAD-u za 5.4 do 7.6% punih šest dana nakon prijelaza. To su 302 dodatne smrti u deset godina. 

Više ozljeda na poslu - nedostatak sna poveća broj ozljeda na poslu za 5.7% prvog ponedjeljka nakon promjene. No pravi učinak je broj dana izgubljenih zbog tih ozljeda: ukupno 2.649, što znači porast od 67.6%, na jesen, kada dobijemo dodatan sat sna, nije primjećen nikakav porast ozljeda.

Više spontanih pobačaja kod žena koje su začele umjetnom oplodnjom - nije još jasno je li razlog tome direktan utjecaj stresa i nedostatka sna na plodnost, ili dolazi do nekakve hormonalne promjene zbog mijenjanja ciklusa spavanja.

Više srčanih udara - jedna je studija pokazala i da nakon jesenske promjene dolazi do pada broja srčanih udara za 21%.

25.03.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh