Voće koje treba jesti umjereno
Recimo, suho voće je osim šećera nutritivno bogato i dostupno cijele godine te ga se ne smijemo odricati, osobito u zimskim mjesecima.
Voće je izuzetno važno u prehrani zbog velike količine minerala i vitamina koje sadrži, a ništa manje i zbog prehrambenih vlakana, no svejedno trebate pripaziti - neke voćke prepune su šećera.
Najbolji primjer je suho voće koje treba jesti u puno manjoj količini od svježeg. No, osim šećera, nutritivno je bogato i dostupno cijele godine te ga se ne smijemo odricati, osobito u zimskim mjesecima.
Ipak, vrijedi znati koje voće je najopasnije za liniju:
Banana - šalica narezane banane sadrži 18 grama šećera, a osim toga ima i visoki udjel kalija, kalcija, željeza i vitamina C. Odličan su izbor za međuobrok, no zbog njihove kalorijske vrijednosti treba ih jesti umjereno.
Kaki ili japanska jabuka - jedan plod sadrži 21 gram šećera, a uz to bogato je vitaminom A, C i kalijem.
Mango - šalica narezanog manga sadrži 22 grama šećera, odličan izvor vitamina A i vitamina C.
Marakuja - šalica sadrži sadrži 26 grama šećera, a bogata je kalcijem, kalijem i vitaminom C.
Marelice - šalica narezanih marelica sadrži 14 grama šećera, a bogate su vitaminima A i C te kalijem, kalcijem, manganom, betakarotenom i vlaknima. Čuvaju zdravlje srca, dobro djeluju na kožu i jak su antioksidans.
Trešnje - jedna šalica sadrži 18 grama šećera, uz obilje kalcija i kalija.
Novi komentar