« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
MYTHBUSTERS

Mitovi o kukuruzu koje treba razbiti

Tijekom godina je kukuruz postao na glasu kao namirnica koja deblja i kao prikrivena nezdrava hrana, što nije točno

Kukuruz je zdrav!
Kukuruz je zdrav! (Arhiva)
Više o

mitovi

,

kukuruz

Kukuruz je omiljena namirnica ljeta i jeseni. Obožavamo ga kuhanog i pečenog, a kokice su uvijek na glasu kao zdravi snack uz filmove ako ih se pripremi na pravilan način. 

Međutim, tijekom godina je kukuruz postao na glasu kao namirnica koja deblja i kao 'prikrivena' nezdrava hrana. Ovo su mitovi koje danas razbijamo.

Ima puno šećera - da, kukuruz je poprilično sladak za povrće. Međutim, u klipu srednje veličine ima samo šest grama šećera. Kukuruz tako sadrži manje šećera od banane i samo 1/3 šećera koji sadrži jabuka. Ovaj mit nastao je zbog procesiranih namirnica kukuruza poput sirupa. Međutim, to nema veze s prirodnim kukuruzom.

Kukuruz deblja - svaka hrana koju prekrijemo nezdravim dodacima više nije dobar izbor za našu liniju. Međutim, kuhani, posoljeni kukuruz ima otprilike 100 kalorija, slično jabuci. Jedna porcija sadrži otprilike 3 grama vlakna pa nas kukuruz duže drži sitima. Radi se o ugljikohidratu koji se sporo probavlja pa pomaže u kontroli linije. Prema tome - bez straha od debljanja. 

Nije dobar za zdravlje - ovaj mit ne može biti dalje od istine. Kukuruz je 'krcat' luteinom i zeaksantinom, fotokemikalijama koje održavaju vid zdravim. Osim što pomaže u gubitku kilograma, vlakna u kukuruzu hrane dobre bakterije u našim crijevima. Ovo povrće sadrži dovoljne količine vitamina B, željeza, kalija i proteina. 

Većina kukuruza je GMO - istina je da je zapravo samo mala količina kukuruza genetski modificirana. Tom procesu najviše podliježe hrana napravljena od kukuruza poput žitnih pahuljica, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa i ulja. 

Stoga, bez straha kupujte kukuruz, pečen ili kuhan, i uživajte u finim okusima. No, nemojte pretjerati jer kukuruz sadrži puno celuloze zbog koje možete patiti od gastrointestinalnih tegoba.

24.08.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh