« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OPREZ

Vlasnice mačaka sklonije su samoubojstvu

Žene koje imaju mačke izložene su zarazi parazitom koji ih može natjerati na samoubojstvo

Mačke mogu biti izvor opasne zaraze
Mačke mogu biti izvor opasne zaraze (Arhiva)
Više o

žene

,

mačke

,

mentalne bolesti

,

toxoplasma gondii

,

T. gondii

,

toksoplazmoza

,

infekcija

Naslov je prilično dramatičan, no ništa manje dramatična nije zaraza parazitom Toxoplasma gondii, poznatom i kao T. gondii, kojeg se može naći u mačjem izmetu a lako je prenosiv. Njime se možete zaraziti i konzumiranjem neopranog povrća ili mesom koje nije dovoljno termički obrađeno.

Zaraza parazitom može izazvati mentalne bolesti od kojih bi neke mogle natjerati osobu na samoubojstvo. Ovim je parazitom zaražena gotovo trećina svjetske populacije, a on se skriva u moždanim stanicama i vrlo često ne proizvodi simptome. Zaraza se zove toksoplazmoza i izravno je povezana s mentalnim bolestima poput šizofrenije.

U istraživanju provedenom u Danskoj, znanstvenici iz Danske, Njemačke, SAD i Švedske pregledali su preko 45 tisuća Dankinja koje su rodile između 1992. i 1995. godine. Cilj istraživanja bio je proučiti utjecaj koji zaraza parazitom T. gondii ima na stopu samoubojstava, a pokazalo se da su žene zaražene ovim parazitom 1.5 puta sklonije samoubojstvu od nezaraženih. Što je još gore, stopa samoubojstava rasla je s povećanjem razine antitijela koje tijelo proizvodi za borbu protiv infekcije.

Stoga, ako ste žena i imate mačku, budite bitno oprezniji kad rukujete s njihovom kutijom s pijeskom ...

06.07.2012. 15:00:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh