« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
MA DA?

Vježbanje bez pola muke

Što biste rekli kada bismo vam otkrili da možete biti zdravi, jaki i vitki, a da ne maknete malim prstom

Nema znojenja...
Nema znojenja... (Arhiva)
Više o

vježbanje

Tjelovježba je oduvijek smatrana temeljem zdravog načina života, no i najpredanijim rekreativcima među nama često se teško natjerati na trening. 

No, što ako suze, znoj i upale mišića može zamijeniti prah ili tableta i pritom još prirodna? 

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan proučavali su prirodni protein sestrin i otkrili da na miševe ima isti učinak kao tjelovježba. 

Ovaj pronalazak mogao bi istraživače približiti otkriću terapije protiv propadanja mišića, što je prirodan proces starenja, ali i posljedica određenih bolesti. 

Sestrin se prirodno stvara u mišićima tijekom vježbanja. Blagotvorni učinci sestrina na organizam su više od same izdržljivosti, koja je glavan posljedica fizičkog napora.

Prema istraživanju, miševima bez sestrina nedostajao je aerobni kapacitet, poboljšano disanje i sagorijevanje masti, što je obično povezano s vježbanjem. Protein je djelovao sa spomenutim biološkim aktivnostima uključujući ili isključujući različite metaboličke procese, a isti takav učinak na organizam ima i vježbanje.

Iako sestrin još uvijek nije dostupan u obliku suplementa, znanstvenici se nadaju da će jednog dana pronaći način kako ga pretvore u suplement ili pronađu zamjenu koja će funkcionirati jednako na organizma.

Dotad se ipak moramo osloniti na suze i znoj, želimo li zdravije živjeti. Studija je objavljena na portalu Nature.com.

10.07.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh