« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
CUKAR

Sve negativne strane šećera

Šećer višestruko loše djeluje na zdravlje pa liječnici i nutricionisti uporno savjetuju da ga svedemo na minimum ili izbacimo iz prehrane

Jednostavno je - loš
Jednostavno je - loš (Arhiva)
Više o

šećer

,

loš šećer

Već dugi niz godina šećer drži prvo mjesto na crnoj listi nutricionista. Osim što uzrokuje karijes, deblja, ubrzava starenje organizma, povećava upale u organizmu i rizik za brojne bolesti i kronična stanja poput dijabetesa, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Sleep Medicine šećer loše utječe i na san.

Ako konzumiramo previše slatkoga imat ćemo potrebu jesti kasno navečer jer nam razina šećera u krvi nije stabilna, a kasni obroci loše djeluju na kvalitetu spavanja, a zbog manjka energije i neispavanosti u idućem ćemo danu ponovno žudjeti za šećerom. 

Kao što vidimo, stvoren je začarani krug koji treba prekinuti, kaže za The Guardian klinički psiholog specijaliziran za poremećaje spavanja dr. Michael Breus. Osim toga, konzumacija šećera u kasnim večernjim satima podiže energiju, a to nije ono što u tom trenutku trebamo.

"Šećer crpi magnezij iz tijela koji je nužan za kvalitetan san", dodaje nutricionistkinja Charlotte Watts.

Dr. Paul Kelly, znanstvenik koji se bavi navikama spavanja također smatra da su loš san i šećer povezani i da je ta veza obostrana. 

"Imamo veliki problem sa šećerom, ali i sa spavanjem. Šećer narušava kvalitetu sna, a manjak sna povećava želju za šećerom", objašnjava za The Guardian. Što manje šećera unesemo tijekom dana, to ćemo se bolje naspavati.

"U tijelu postoji biokemijski uzrok naše želje za šećerom. Tijelo prepoznaje kada su nam resursi potrošeni i kada trebamo nešto što će nam izazvati ugodu. Žudnja za slatkim može biti znak usamljenosti. Kada u životu nemamo dovoljno radosti posegnut ćemo za nečim što će popuniti taj nedostatak. Vrlo često je to šećer", objašnjava dr. Kelly.

No, ohrabruje činjenica da šećera možemo izbaciti iz našeg života. 

Šećer u krvi ponaša se poput vlaka smrti u zabavnom parku, skače gore-dolje ovisno o tome što jedemo, a hrana bogata vlaknima i krumpir, odnosno spojevi iz njegove kore, pomažu nam kontrolirati ga. 

Ove namirnice otpuštaju puno dulje šećer u krvi i tako sprječavaju da on skače i ne opterećuju jetra", objašnjava za spomenuti portal dijetetičarka Anna Hardman.

Nadalje, hrana bogata triptofanom podiže kvalitetu sna jer triptofan potiče stvaranje serotonina, a on nam pomaže da se opustimo i pripremimo za spavanje. Triptofana, među ostalim, ima u cjelovitim žitaricama, svježem siru, leći i peradi.

Što se manje kroz dan budemo oslanjali na kofein i šećer to ćemo noću zdravije spavati, a znamo da je kvalitetan san ključan za kvalitetan život.

10.07.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh