« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
MA DA?

Vježbajte, bit ćete - pametniji?!

Vježbanje dva do tri puta mjesečno od djetinjstva poboljšava mentalne funkcije kasnije u životu

Počnite od malih nogu
Počnite od malih nogu (Shutterstock)
Više o

tjelovježba

,

vježbanje

,

mentalne funkcije

Vježbanje najčešće povezujemo s fizičkom kondicijom i zdravljem, no istraživanja pokazuju da ima još jedan, vrlo važan učinak na nas koji je povezan izravno s - mentalnim fukcijama.

Rezultati testiranja mentalnih sposobnosti bili su bolji kod osoba starijih od 50 godina ako su redovito vježbale od djetinjstva primjerice dva do tri puta mjesečno bavile se nekim sportom, plivale, trčale ili vježbale u teretani.

Više od devet tisuća osoba sudjelovalo je u istraživanju od svoje 11 godine života. Znanstvenici su u redovitim razmacima anketirali ispitanike o njihovim navikama vježbanja a potom je u odrasloj dobi testirano njihovo pamćenje, pažnja i sposobnost učenja.

Utvrđeno je da su osobe koje su u djetinjstvu vježbale dva do tri puta na mjesec ili češće imale bolje rezultate na testovima.

Voditelj istraživanja Alex Dregan s King's Collegea u Londonu ističe da je vježbanje ključni element u načinu života kojim se sprečava kognitivno propadanje, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak te da javnozdravstveno promoviranje vježbanja može smanjiti probleme kako osobne tako i društvene koje prate te bolesti u odrasloj dobi.

Prema preporukama britanskih zdravstvenih vlasti preporučuje se najmanje 150 minuta vježbanja na tjedan osobama u dobi od 19 do 64 godine.

Što čekate?

11.09.2016. 17:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh