« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
ŠAMARANJE

Viviane Reding prestaje s dopisivanjem i sprema sankcije

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding više se nema namjeru kao dosad dopisivati s hrvatskom Vladom

Stali smo na žulj povjerenici Reding
Stali smo na žulj povjerenici Reding (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

sankcije

,

Viviane Reding

,

Lex Perković

Povjerenica Viviane Reding više se ne želi dopisivati nego djelovati. Ako se Milanović ogluši na najnovija upozorenja iz Europske komisije i ne promijeni zakon koji je ograničio izručenja hrvatskih državljana, Reding najavljuje da bi za koji tjedan mogla sa slučajem Hrvatska izaći pred cijelu Komisiju. 

Tada bi, prenosi HTV, slijedile konzultacije s članicama EU, a ne dođe li tada do preokreta, Komisija bi predložila aktiviranje članka 39 pristupnog ugovora. Moguće sankcije iz te odredbe odnose se na područje pravosuđa i unutarnjih poslova, što znači da ne bi bili ukinuti strukturni i poljoprivredni fondovi, ali bi bio usporen put za ulazak Hrvatske u schengenski prostor. 

Podsjetimo, Reding je jučer u razgovoru za RTL rekla da hrvatska Vlada nepoštivanjem ugovora o pristupanju radi jako loše za Hrvatsku: 'Nažalost, žao mi je što to moram reći, da Hrvatska, ne hrvatski građani, nego hrvatska Vlada, radi jako loše za Hrvatsku i njezin ugled. Europska komisija je čuvar Ugovora i ako postoji država koja ne primjenjuje ono što je potpisala, koja ide suprotno obećanjima, Ugovoru i zakonu, onda je odgovornost Komisije da kaže da je to neprihvatljivo.'

Premijer Zoran Milanović je na upit da komentira najnoviju izjavu Reding kazao da to pitanje 'zanima neke ljude u Komisiji i nikoga u inozemstvu', da je izjava data samo RTL-u, te da interes nisu imale 'čak ni druge hrvatske televizije', a kamoli BBC, ZDF ili ARD.

'To nije tema', odgovorio je Milanović. Prema njegovim riječima, 'EK se doživljava kao čuvar Ugovora, ali tumač je sud', aludirajući na sud u Luxembourgu.

'A Komisija definitivno nije čuvar hrvatskog ugleda... mi se ničim ne kockamo', rekao je Milanović, dodavši da ga građani nisu birali da stalno govori 'da'. Također je ocijenio da su neki ljudi možda u kampanji za sljedeću Komisiju te da je to 'njihovo legitimno pravo'.

11.09.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh