« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 28 dana i 22 sata
STVARNO?

Vitamin D usporava starenje?

Suplementacija vitaminom D može smanjiti oštećenje DNK i oksidativni stres, potencijalno nudeći zaštitne učinke protiv genomske nestabilnosti i starenja izazvanog onkogenom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

vitamin D

,

usporavanje starenja

Vitamin D pomaže u regulaciji količine kalcija i fosfata u tijelu, hranjivih tvari koje su potrebne za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića. Znanstvenici sugeriraju da bi ovaj uobičajeni dodatak mogao usporiti proces starenja našeg tijela, iako napominju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo. Također, mogao bi pomoći u prevenciji raka i dijabetesa tipa 2, sugeriraju istraživači.

Grupa talijanskih znanstvenika, koju je vodila profesorica gerijatrije Carmelinda Ruggiero, provela je opsežnu provjeru prednosti uzimanja dodataka vitamina D te kako to može utjecati na znakove starenja u tijelu.

"Starenje je složen proces, obilježen progresivnim opadanjem funkcija organa, što dovodi do slabosti i povećane osjetljivosti na bolesti povezane sa starenjem", napisali su istraživači u studiji, a prenosi The Sun.

Obilježja povezana sa starenjem uključuju promjene u tijelu, kao što su kronične upale, neravnoteža bakterija u crijevima (disbioza) i stanično starenje, gdje se stanice prestaju razmnožavati, ali ne odumiru kada bi trebale. Genomska nestabilnost još je jedno obilježje. To je povećana sklonost prema mutacijama DNK koje se javljaju tijekom diobe stanica i mogu biti prisutne u mnogim vrstama raka.

Vitamin D mogao bi imati pozitivan učinak na proces starenja

Pregledavajući niz kliničkih studija, talijanski istraživački tim sugerirao je da bi vitamin D mogao imati pozitivan učinak na brojne znakove starenja. Suplement pokazuje potencijal u regulaciji stabilnosti i integriteta DNK, osobito u stanjima poput dijabetesa tipa 2 i raka, tvrde znanstvenici.

Studije koje su pregledali, također sugeriraju da suplementacija vitaminom D može smanjiti oštećenje DNK i oksidativni stres, potencijalno nudeći zaštitne učinke protiv genomske nestabilnosti i starenja izazvanog onkogenom.

"Na temelju dostupnih kliničkih studija, možemo zaključiti da vitamin D može pridonijeti genomskoj stabilnosti", dodali su. Ispitivanja s dodatkom također su pokazala poboljšani imunitet kod starijih odraslih osoba, dok su daljnje studije pokazale da vitamin D može regulirati homeostazu proteina, što utječe na dugovječnost i zdravlje mišića.

"Konkretno, kliničke studije podržavaju potencijal suplementacije vitaminom D u sprječavanju disbioze, poticanju oporavka zdravlja crijevne mikrobiote te pružanju višestrukih zdravstvenih prednosti."

"Unatoč interesu za suplementaciju vitaminom D kao strategiju koja podržava ljudsku dugovječnost te nekim dokazima o njegovom potencijalu u modulaciji obilježja starenja, još uvijek su potrebna dodatna istraživanja", zaključili su znanstvenici. 

29.03.2024. 14:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.03.2024. 16:42
    cool
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh