« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SAVJETI

Vitamin D štiti nas od infekcija

Vitamin D, topiv u mastima i prisutan u vrlo malo namirnica - uključujući masnu ribu, goveđa jetra, sir i žumanjke - potiče apsorpciju kalcija u crijevima i pomaže rast kostiju

Pazite li na unos?
Pazite li na unos? (Arhiva)
Više o

infekcije

,

vitamin D

Vitamin D ima važnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Oregon. Istraživanje je pokazalo da vitamin D može značajno smanjiti broj bakterija na ranama na koži, koje uzrokuju bolesti jer regulira važan antimikrobni peptid. Studija je objavljena u časopisu Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 

Vitamin D, topiv u mastima i prisutan u vrlo malo namirnica - uključujući masnu ribu, goveđa jetra, sir i žumanjke - potiče apsorpciju kalcija u crijevima i pomaže rast kostiju. 

Vitamin D, koji tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevom svjetlu, također je važan za rast stanica, živčano-mišićnu funkciju i snižavanje upalnih procesa. 

Znanstveni tim pod vodstvom dr. Adriana Gombarta proučavao je ulogu vitamina D u borbi protiv infekcija, ulogu bioaktivnog oblika vitamina D u promicanju proizvodnje antimikrobnog peptida katelicidina (CAMP) koji je sastavljen od imunoloških stanica i stanica koje pružaju prepreku infekciji, poput stanica kože i crijeva. Ispitivanja su uključivala previjanje rana i šavova spomenutim vitaminom.

"Otkrili smo da liječenje rana na koži zaraženoj zlatnim stafilokokom bioaktivnim oblikom vitamina D značajno smanjuje broj bakterija u rani", poručuje dr. Gombart za Medical X press. 

06.01.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh