« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
STVARNO?

Parfemi mogu donijeti - alergije

Pokazalo se da spojevi iz parfema i kozmetike mogu utjecati na T-stanice u ljudskom organizmu koje imaju ključnu ulogu u izgradnji staničnog imuniteta

Lako do alergije
Lako do alergije (Arhiva)
Više o

kozmetika

,

parfemi

Parfemi i kozmetički proizvodi, čak i ako su potpuno prirodni, mogu izazvati alergijske reakcije, pokazala je studija koju su zajedno proveli znanstvenici sa sveučilišta Monach, Columbia i Harvard. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Immunology.

Studija se fokusirala na kemikalije pronađene u esencijalnim uljima i botaničkim ekstraktima te na protein iz kože CD1a, čija je uloga bitna u alergijskoj reakciji na kozmetiku.

Pokazalo se da spojevi iz parfema i kozmetike mogu utjecati na T-stanice u ljudskom organizmu koje imaju ključnu ulogu u izgradnji staničnog imuniteta.

Jedan od jačih okidača alergijske reakcije je prirodni organski spoj farnezol, čest sastojak kozmetičkih proizvoda i parfema.

Znanstvenici su u istraživanju koristili peruanski balzam, prirodno sredstvo za njegu rana i regeneraciju kože.

Peruanski balzam vrlo je popularan u prirodnoj kozmetici i sastavni je dio pasta za zube i krema za lice, no veliki broj ljudi alergičan je na ovaj balzam jer sadrži spoj koji utječe na imunitet, uzrokujući alergijsku reakciju.

"Većina CD1a proteina ispunjena je prirodnim blokatorima u našim tijelima koje sprječavaju pretjeranu imunološku reakciju. Spojevi iz, u ovom slučaju peruanskog balzama, doslovce uklanjaju ove prirodne blokatore u proteinima u ljudskom organizmu", objašnjava za portal NewsHub znanstvenik dr. Marcin Wegrecki.

Kontaktni dermatitis izazvan alergenima u proizvodima za osobnu njegu čest je uzrok kožnih osipa. "Sada znamo kako neki spojevi koji se nalaze u proizvodima i kozmetici za njegu kože mogu izravno utjecati na proteine u ljudskom organizmu", poručuje dr. Wegrecki.

07.01.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.01.2020. 10:27
    apćiha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh