« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
ZIMSKO ČIŠĆENJE

Kako dovesti dom u red

Stvari u našem kućanstvu imaju puno veći utjecaj na naše razmišljanje nego što bismo željeli priznati

Uvedite red...
Uvedite red... (Arhiva)
Više o

obrnuta kuća

,

dom

,

pospremanje

Uvođenje reda u dom jednako je kao i uvođenje reda u svoje misli i ponašanje - stvari u našem kućanstvu imaju puno veći utjecaj na naše razmišljanje nego što bismo željeli priznati.

Stoga, ulaskom u Novu godinu riješite se viškova... naročito ovih:

Čaše, šalice, zdjelice i ostali kuhinjski pribor - treba li vam zaista toliko staklenih čaša različitih oblika i veličina? Ili pak hrpa vilica i noževa koji nisu dio istog seta? Vrijeme je da otvorite kuhinjske ormariće i uhvatite se sortiranja. Isto vrijedi i za plastične posude koju su ostale bez poklopaca i stare vaze za svježe cvijeće koje samo skupljaju prašinu.

Kozmetika - kada bi pogledali u svoju kozmetičku torbicu pronašli bi barem jedan proizvod kojem je istekao rok trajanja. Ako u domu držite do pola iskorištene boćice gelova za tuširanje, laka za kosu, maskare koje niste koristili mjesecima ili balzame za usne u svakoj torbici i džepu, sada je vrijeme da ih se riješite.

Odjeća - jednom kada se uvjerite da nećete više obući tu majicu koju čuvate od srednje škole, vrijeme je da je se riješite. Ako je odjeća bez mrlja ili rupica, možete ju donirati, no ako je odjeća jako stara i pokidana, vrijeme je da se pozdravite od nje. Neki od popularnih brendova čak prihvaćaju staru i pokidanu odjeću u zamjenu za popust prilikom iduće kupovine. 

Smrznuta hrana - duboko u strašnom mjestu zvanom 'stražnji dio zamrzivača' može se pronaći stvarno svašta. Prođite kroz sadržaj svog zamrzivača i bacite sve što vam se čini kao da je izgubilo na kvaliteti, sve ono čemu je prošao rok trajanja ili jednostavno ne možete identificirati.

Stare kuhinjske krpe, posteljina, ručnici i jastuci - u redu je nekoliko starih kuhinjskih krpa ostaviti za čišćenje doma, no ako vam stvaraju hrpe nepotrebnog otpada vrijeme je da ih bacite. Isto tako treba napraviti sa starim i pokidanim ručnicima i posteljinom. Razmislite i o promjeni jastuka. Američka Zaklada za san preporuča da je jastuke iz higijenskih razloga potrebno mijenjati svake dvije godine. 

Zastarjeli mobiteli, računala, punjači i mali kuhinjski uređaji - rema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svijetu se godišnje proda 300 milijuna računala i milijardu mobilnih uređanja, a 80% ih završi na odlagalištima. Računala i pametni telefoni sadrže olovo, živu, kadmij i arsen koji mogu biti opasni za okoliš, ali i naše zdravlje ako nisu pravilno zbrinuti. 

 

06.01.2020. 15:43:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh