« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
SAVJETI

Visok tlak i kava - idu li zajedno?

"Kava sadrži antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu biti odgovorni za učinak snižavanja krvnog tlaka", navode stručnjaci

Vjerovali ili ne...
Vjerovali ili ne... (Arhiva)
Više o

kava

,

visok tlak

Jutarnja kava je obavezna, druga ide brzo iza nje, pa onda i treće i... na kraju ste popili priličnu količinu kava, a ako imate visok tlak pitate se možete li imati problema zbog toga? E pa, ako pitate stručnje, ispijanje tri ili više šalica kave dnevno povezano sa snižavanjem krvnog tlaka.

Autori u svom izvješću napominju da se još uvijek raspravlja o učincima kave na krvni tlak, prvenstveno jer je poznato da sadržaj kofeina u kavi može kratkoročno povisiti krvni tlak.

Međutim, te učinke mogu ublažiti antioksidansi koji se nalaze u kavi, a koji mogu pomoći u širenju krvnih žila i zaštititi stanice od slobodnih radikala.

Glavni autor studije, dr. Arrigo F.G. Cicero, izvanredni profesor na Odsjeku za medicinske i kirurške znanosti na Sveučilištu u Bologni i njegov tim htjeli su istražiti kako će interakcija između kofeina i drugih spojeva koji se nalaze u kavi utjecati na pojavu krvnog tlaka.

Kako bi proveo svoju studiju, Ciceronov tim odradio je ispitivanje na uzorku koji je uključivao 720 muškaraca i 783 žene.

Inače, ova studija pod nazivom Brisighella Heart Study prvi je put započela još 1972. godine, te još uvijek traje, a uključuje nasumični uzorak u istoimenom ruralnom gradu u sjevernoj Italiji.

Istraživači su promatrali krvni tlak sudionika i navike ispijanja kave, kao i druge podatke relevantne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

22.02.2023. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.02.2023. 22:28
    Kava povecava tlak nijevdobro puno...
  2. avatar
    sanja
    24.02.2023. 14:14
    Mislim da se ne slažu, ja popijem ujutro jednu kavu kuvanu i sasvim mi je ta jedna kava dovoljna, bilo bi mi previše popiti po nekoliko kava dnevno, iako mi je tlak normalan...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh