« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
MMM

Viski je najbolji s - par kapi vode

Prije nego se viski stavlja u boce, često se dodaje voda da ga razrijedi na oko 40 posto alkohola po volumenu, zbog uvjerenja da se tako značajno mijenja njegov okus

Led zaboravite, voda je prava stvar
Led zaboravite, voda je prava stvar (Arhiva)
Više o

voda

,

viski

,

serviranje

Ljubitelji viskija znaju da ga treba pomiješati s par kapi vode kako bi njegov okus doveli do savršenstva, a očekivano se pojavilo i znanstveno istraživanje koje je dokazalo da se radi o istini. 

Ime viski potječe od galske riječi "uisge", što znači "voda". Viski je snažan alkoholni alkohol destiliran iz fermentiranih zrna, obično ječma ili raža. Često se drži u drvenim bačvama dok dovoljno ne ostari, a slad može dimljen iznad treseta prije fermentacije kako bi dobili 'dimljeni' okus viskija.  

Prije nego se viski stavlja u boce, često se dodaje voda da ga razrijedi na oko 40 posto alkohola po volumenu, zbog uvjerenja da se tako značajno mijenja njegov okus.

Viski entuzijasti također često dodaju nekoliko kapi vode prije konzumiranja kako bi bi poboljšali okus. Ali kako bi razrjeđivanje moglo postići taj učinak, do sada nije bilo jasno.

Kako bi riješili tu zagonetku, Karlsson i njegova kolega  Ran Friedman, obavili su računalne simulacije vode i alkohola. Simulacije su također uključivale organske spojeve povezane s okusom viskija. Mnoge od tih molekula su takozvane amfipatske molekule, na jednom kraju hidrofilne, a na drugom hidrofobne, što znači da i odbijaju i privlače vodu.

Istraživači su se usredotočili na mali amfipatski spoj, poznat kao guaiacol. Ova molekula povezana je s dimljenim okusom, a mnogo je češći u škotskim viskijima nego u američkim ili irskim, rekli su istraživači.

Kad je računalni model razrijedio viski na samo 45 posto alkohola, bila je veća vjerojatnost da će guaiacol biti prisutan na površini viskija nego u većini tekućine. To je pomoglo guaiacolu da doprinese i mirisu i okusu alkohola, objavili su znanstvenici 17. kolovoza u časopisu Scientific Reports.

To bi moglo pomoći u optimizaciji koncentracija alkohola u drugim alkoholnim pićima, poput gina, ruma i rakija. Također bi moglo utjecati na količinu vode i alkohola u lijekovima, dodali su istraživači.

22.08.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh