Višim cijenama do više zdravlja
Nakon što je lanac od 37 restorana u toj zemlji povećao cijene napitaka s visokim udjelom šećera za 10 penija (oko 85 lipa), zabilježeno je smanjenje njihove konzumacije za 9%
Šećer je jedan od glavnih neprijatelja zdravlja, s tim se slaže golema većina stručnjaka, no kako smanjiti unos šećera kad ga proizvođači guraju gdje god stignu?
Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji mogu biti dobra smjernica, jer se pokazalo da je već i malim povećanjem cijene moguće reducirati konzumaciju napitaka s visokim udjelom šećera.
Nakon što je lanac od 37 restorana u toj zemlji povećao cijene napitaka s visokim udjelom šećera za 10 penija (oko 85 lipa), zabilježeno je smanjenje njihove konzumacije za 9%.
Niz ranijih studija je povezao pretjeranu konzumaciju zašećerenih napitaka s povećanjem rizika za pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca, moždani udar i propadanje zuba, naglašavaju znanstvenici s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) i University of Cambridge.
Kako piše Journal of Epidemiology and Community Health, sljedeće godine će u Velikoj Britaniji biti uveden dodatni porez na gazirane sokove s visokim udjelom šećera.
Novi komentar