« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Višim cijenama do više zdravlja

Nakon što je lanac od 37 restorana u toj zemlji povećao cijene napitaka s visokim udjelom šećera za 10 penija (oko 85 lipa), zabilježeno je smanjenje njihove konzumacije za 9%

Kako se riješiti šećera? Poskupljenjima!
Kako se riješiti šećera? Poskupljenjima! (Arhiva)
Više o

šećer

,

unos šećera

,

gazirani napitci

Šećer je jedan od glavnih neprijatelja zdravlja, s tim se slaže golema većina stručnjaka, no kako smanjiti unos šećera kad ga proizvođači guraju gdje god stignu?

Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji mogu biti dobra smjernica, jer se pokazalo da je već i malim povećanjem cijene moguće reducirati konzumaciju napitaka s visokim udjelom šećera.

Nakon što je lanac od 37 restorana u toj zemlji povećao cijene napitaka s visokim udjelom šećera za 10 penija (oko 85 lipa), zabilježeno je smanjenje njihove konzumacije za 9%.

Niz ranijih studija je povezao pretjeranu konzumaciju zašećerenih napitaka s povećanjem rizika za pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca, moždani udar i propadanje zuba, naglašavaju znanstvenici s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) i University of Cambridge.

Kako piše Journal of Epidemiology and Community Health, sljedeće godine će u Velikoj Britaniji biti uveden dodatni porez na gazirane sokove s visokim udjelom šećera.

18.10.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh