« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
DA ZNATE...

5 supstanci koje najviše izazivaju ovisnost

Svaka od supstanci dobila je ocjenu između 1 i 3, a neke s ovog neugodnog popisa svakako će vs iznenaditi.

Oprezno s lijekovima...
Oprezno s lijekovima... (Pexels)
Više o

ovisnost

,

supstanca

Ovaj kratak no nimalo ugodan popis sastvavila je grupa kemijskih stručnjaka, forenzičara i farmakologa, a nije im pritom bilo nimalo lako s obzirom na postojanje velikog broja supstanci koje u moderno doba izazivaju ovisnost. 

Njih su analizirali na temelju 3 učinka, ugode, psihološke ovisnosti te fizičke ovisnosti koja rezultira fizičkim simptomima poput glavobolje, a svaka od supstanci dobila je ocjenu između 1 i 3. One s ocjenom 1 one su koje od pet nabrojenih izazivaju najmanju ovisnost, a one s ocjenom 3 najveću.

5. Alkohol - 1.9/3

Alkohola pojačava naš osjećaj užitka, dok pritom negativno djeluje na naše disanje, razmišljanje i rad srca.

Ako se tješite time da alkohol ima najmanju ocjenu od pet nabrojenih opasnih supstanci, podsjetite se da se ipak nalazi na ovom popisu.

4. Barbiturati - 2/3

Barbiturati su lijekovi koji služe kao depresivi središnjeg živčanog sustava, proizvodeći time širok spektar djelovanja, od blagog uspavljivanja do anestezije. Još se ponekat koriste za liječenje anksioznosti i nesanice. Ako se uzimaju u propisanim količinama, mogu uzrokovati euforiju, ako se s njima pretjera, mogu dovesti do smrtnih slučajeva. 

3. Nikotin

Nikotin krvlju odlazi u mozak, a djeluje već nakon 10 sekundi od uzimanja prvog dima. Efekti nikotina također vrlo brzo gube djelovanje, tj. osjećaj euforije smanjuje se odmah nakon prestanka pušenja, zbog čega pušaći osjećaju sve veću potrebu za cigaretom.

2. Kokain - 2.4/3

U roku od nekoliko sekundi potiče proizvodnu dopamina, a uzrokuje toliku ugodu da bi mnogi testni životinjski primjerci prije odabrali kokain nego hranu.

1. Heroin - 3/3

Mozak pretvara heroin u morfij, a on utječe na centar za nagradu i bol - i potiče osjećaj euforije, dok u većim količinama usporava i potpuno zaustavlja disanje.

Piše: Andrea Holi
16.10.2017. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh