« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
HAVARIJA

Više od 50 osoba je poginulo u nesreći ruske naftne platforme

Dužnosnici službi spašavanja smatraju da je u nesreći ruske naftne platforme Kolskaja koja je potonula tijekom tegljenja u Ohotskom moru više od 50 osoba poginulo ili se smatra nestalima

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

havarija

,

nesreća

,

naftna platforma

U nesreći ruske naftne platforme Kolskaja koja je u nedjelju potonula tijekom tegljenja u Ohotskom moru, više od 50 osoba je poginulo ili se smatra nestalima, javlja Hina.

Dužnosnici službi spašavanja su rekli da su ledolomac i remorker spasili 14 radnika s platforme na kojoj je u trenutku nesreće bilo 67 osoba, a iz mora su izvadili četiri tijela.

Ostatak posade smatra se nestalim no kako je temperatura mora bila jedan stupanj Celzija članovi posade Kolskaje imali su samo 30 minuta vremena do smrti od smrzavanja.

"Kolskaja se nagnula i potonula za 20 minuta. Dubina mora na mjestu nesreće je 1042 metra", navela je ruska agencija za vodni promet na svojoj internetskoj stranici.

Agencije prenose da se platforma tijekom tegljenja od Kamčatke po olujnom nevremenu prevrnula i potonula na dalekom istoku Rusije oko 200 kilometara od obale Sahalina. Nesreća se dogodila u 12 sati i 45 minuta po lokalnom vremenu.

"Predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je pružanje sve potrebne pomoći žrtvama nesreće platforme i pokretanje istrage o okolnostima gubitka platforme", priopćio je Kremlj.

Ruski savezni istražni odbor, koji je odgovoran predsjedniku, rekao je da će istražiti nesreću i ispitati spašene radnike kao i odgovorne za organizaciju tegljenja platforme.

"Vjeruje se da su uzroci nesreće kršenje sigurnosnih pravila tijekom tegljenja platforme za bušenje kao i tegljenje bez uzimanja vremenskih uvjeta u obzir", rekli su istražitelji na svojim internetskim stranicama.

Platformu je teglio remorker Neftegaz-55 kompanije Arktikmorneftegazrazvedka (AMNGR), koja je i vlasnik potonule platforme. Remorker je sudjelovao u akciji traženja i spašavanja no morao se povući nakon što su mu snažni valovi oštetili trup. Nakon što je pao mrak tim za potragu iz zraka je također povučen i potragu za preživjelima će nastaviti idući dan.

Pošto platforma u trenutku nesreće nije bila aktivna nema nikakvog izlijevanja nafte. "Nema ekološke opasnosti. Plovilo su teglila dva broda i na njemu je bila minimalna količina goriva", rekao je glasnogovornik AMNGR-a.

18.12.2011. 20:34:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh