« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OPTIMISTIČAN STAV

Želite doživjeti 100? Onda budite dobri prema obitelji i prijateljima

Mreža bliskih i dobrih prijatelja mogla bi biti putovnica za dug i zdrav život, navodi nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

geni

,

prijatelji

,

stogodišnjaci

,

obitelj

,

stil života

Naime, istraživači su ispitali 188 stogodišnjaka o tajnama njihove dugovječnosti, te otkrili kako sve velika većina njih smatra socijalno otvorenim i optimističnim osobama.

Samo dva muškarca i jedna žena bili su pušači, premda su 28 posto ispitanih bivši pušači. Skoro svi su konzumirali alkohol, ali umjereno. Mnogi muškarci su i dalje bili fizički aktivni, a 60 posto ih je išlo u regularne šetnje ili malo neki drugi oblik aktivnosti.

Istraživač Robyn Richmond objašnjava kako genetika obuhvaća samo 20 do 30 posto šansi da osoba doživi 100-tu, što znači kako osobnost i stil života igraju veliku ulogu. "Socijalni kontakti s obitelji i prijateljima vrlo su važni. 100-godišnjaci su izgradili črvste veze s bližnjma."

"Optimizam i smirenost također su neke značajke osobnosti 100-godišnjaka. Takve osobe nisu sklone negativnim emocijama, ljubazne su prema ostalima, nemaju napadaje bijesa, ljutnje ili depresije. Otvorene su prema promjenama, a većina ih je ekstrovertiranog tipa karaktera. Snose računa o mogućim posljedicama, što znači da slijede naputke liječnika o zdravom životu", dodaje Richmond.

15.05.2010. 17:50:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lala
    15.05.2010. 19:33
    Da, ili su takve osobe ekstremno zločeste i neće umrijet ni pod razno nego nastavljaju uživati u životu terorizirajući sve oko sebe..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh