« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
kad nema sunca

Vitamin D dobar je za bol u leđima

Nadomjesci ovog vitamina važnog za zdravlje kostiju mogu biti od velike pomoći, ali nipošto nisu čudotvorno rješenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

vitamin D

,

bolovi u leđima

,

zdravlje kostiju

,

manjak vitamina D

Bolovi u leđima, naročito u zimsko vrijeme, znači samo jedno - nedostatak vitamina D.

Tijelo stvara ovaj vitamin pomoću sunčevih ultra-ljubičastih zraka, ali u vrijeme zime i u najsunčanijim dijelovima planete manjak vitamina D, koji je važan za zdravlje naših kostiju, česta je pojava.

Prema nekim istraživanjima čak osam od deset osoba će tijekom svojeg života osjećati bol u leđima. U najviše slučajeva ne postoje tragovi ozljeda, bolesti ili kralježaka koji su se pomjerili.

No, rješenje može biti vrlo jednostavno. Kako se navodi u izvješću kliničkog istraživanja koje je objavila tvrtka Pain Treatment Topics, nadoknada vitamina D trebala bi olakšati sve probleme s bolovima u leđima.

Stewart B. Leavitt, izvršni direktor Pain treatment Topicsa i autor izvješća kaže da "istraživanja, koja su uključivala i brojne kliničke studije, ukazuju na to da pacijenti s kroničnom boli u leđima obično imaju neuravnoteženu razinu vitamina D. Kada su im se pružili dodatci vitamina, bol je ili nestala ili je znatno popustila."

Prema izvješću, vitamin D je od iznimne važnosti za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju. Njegov nedostatak u tijelu može dovesti do omekšanja koštane površine što pak može dovesti do boli, a leđa su posebno tome podložna.

U jednoj studiji nad 360 pacijenata s kroničnim bolovima u leđima otkriveno je da su svi imali manjak vitamina D. Nakon tromjesečnog uzimanja nadomjeska vitamina, simptomi su se u 95 posto pacijenata ublažili ili nestali.

Obzirom da dodatci vitamina i nadomjesci reagiraju s lijekovima, potrebno je konzultirati se s liječnikom prije njihova korištenja, ali u pravilu nemaju nuspojava, lako se uzimaju i jeftini su.

Ipak, Leavitt naglašava da vitamin D ne treba smatrati čudotvornim lijekom za sve probleme s leđima. Svakako je dobar saveznik u borbi s bolovima, ponajviše tijekom zimskog razdoblja kad je sunca vrlo malo.

26.10.2009. 13:23:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh