« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
BUDUĆE MAJKE

Pušenje u trudnoći povezano je s dječjom hiperaktivnošću

Posljedice na dječake i djevojčice su različite, ali glavni problem je pušenje tijekom cijele trudnoće, a ne količina popušenih cigareta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pušenje

,

trudnoća

,

hiperaktivnost

,

pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoći može uzrokovati hiperaktivnost čak i u djece predškolske dobi, zaključak je opsežne britanske studije.

Premda su prijašnje studije potvrdile da postoji znatan rizik za dječake školske dobi, sada je prvi put dokazana veza između pušenja u trudnoći i hiperaktivnosti u dječaka i djevojčica već u 3. godini života, ističu znanstvenici.

Kate E. Pickett sa sveučilišta u Yorku i suradnici istraživali su povezanost pušenja u trudnoći i problema u ponašanju te poremećaja pozornosti u više od 13.000 trogodišnjih dječaka i djevojčica, u studiji Millennium Cohort.

U okviru istraživanja prikupljen je velik broj podataka o ekonomskom statusu obitelji, stupnju naobrazbe roditelja, etničkom podrijetlu, bračnom statusu roditelja, financijskim teškoćama i o tome je li majka pušila, pila i drogirala se.

Ispitanici su morali ocijeniti ponašanje te hiperaktivnost i poremećaj pozornosti, primjerice kako brzo njihovu djetetu popušta pozor, mogu li djeca svladati napadaj bijesa, jesu li sklona tučnjavi ili zlostavljanju druge djece, svađi s odraslima, krađi, laganju ili prijevari.

Premda u većine dječaka (61,6 posto) i djevojčica (71,7 posto) nisu utvrđene štetne posljedice čak i ako je majka puno pušila u trudnoći, primijećeno je povećanje opasnosti za problematično ponašanje i poremećaj pozornosti ako je majka pušila tijekom cijele trudnoće, zaključak je stručnjaka.

Oni su usto otkrili da pušenje u trudnoći ostavlja različite posljedice na dječake i na djevojčice. Dječaci izloženi dimu cigarete u majčinu trbuhu skloniji su, čini se, problematičnu ponašanju i poremećaju pozornosti, a djevojčice samo problematičnu ponašanju.

Pušenje u trudnoći nosi sa sobom velik rizik i za dječake i za djevojčice, po tom istraživanju. "Ukupno gledano, čini se da je glavni čimbenik pušenje tijekom čitave trudnoće, više negoli količina popušenih cigareta", rekla je Pickett. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 17:58:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh