« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ipak

H1N1 najsmrtonosniji je za starije ljude

Najnovije istraživanje pokazalo je da su pretilost i visoki tlak faktori rizika za komplikaciju bolesti

(Dreamstime)
Više o

pretilost

,

visoki tlak

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

Janice Louie

Virus H1N1 može uzrokovati teže oboljenje ljudima u svim dobnim skupinama, ali najsmrtnosniji je ipak za starije ljude i, što je znanstvenicima novost, pretilost predstavlja rizik za komplikaciju bolesti, objavili su u utorak američki stručnjaci.

Istraživanje je provedeno na pacijentima hospitaliziranima u Kaliforniji od travnja do kolovoza ove godine.

"Ukupna smrtnost hospitaliziranih pacijenata bila je 11 posto (118 od 1088 slučajeva), ali je bila najviša, 20 posto, u skupini starijih od 50 godina", objavila je dr. Janice Louie iz kalifornijskog zavoda za javno zdravstvo, čija će se studija pojaviti u današnjem izdanju magazina "Journal of the American Medical Association".

Zaraza virusom H1N1 i dalje ostaje bolest mladih, kao što se i dosad vjerovalo, jer je 344 hospitaliziranih pacijenata u Kaliforniji (32 posto) imalo manje od 18 godina. U njihovoj dobnoj skupini smrtnost je ipak bila znatno manja, sedam posto.

Dvije trećine hospitaliziranih pacijenata imali su kronične bolesti koje se i inače smatraju čimbenikom komplikacija kod gripe, ali su se pojavila i neka nova rizična stanja, poput visokog tlaka i pretilosti.

Čak 58 posto hospitaliziranih bilo je pretilo, s indeksom tjelesne mase višim od 30, a među njima čak 67 posto bilo je patološki pretilo, s indeksom višim od 40. "To zasigurno nismo imali kao faktor kod sezonske gripe", rekla je Louie.

Studija je pokazala da prosječno vrijeme od pojave prvih simptoma zaraze do smrti iznosi 12 dana, a najčešći uzroci smrti su virusna upala pluća i akutni respiratorni sindrom. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 11:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh