« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
NOVA NADA

Cjepivo za rak dojke ide na testiranje iduće godine

Sve žene iznad 40 mogle bi dobiti cjepivo koje će ih štititi od raka dojke, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

cjepivo

,

testiranje

Lijek, koji na testiranja kreće iduće godine, služi u prevenciji razvoja tumora, kao i kod uklanjanja onih koji su već prisutni. Ako se pokaže uspješnim istraživači bi ga mogli ponuditi ženama u 40-tima, kada rizik od raka dojke počinje rasti.

Dr. Vincent Tuohy, izumitelj cjepiva, tvrdi kako bi ono moglo ponuditi solidnu zaštitu i podići šanse za potpunim izlječenjem bolesti. ˝Doista vjerujemo kako će ovo cjepivo imati iste rezultate kao i ono za dječju paralizu. Naše mišljenje je da je rak dojke potpuno izlječiva bolest.˝

Cjepivo je bazirano na proteinu alfa-laktalbuminu koji se pojavljuje u većini tumora tog tipa. U testovima na miševima koji su uzgajani da razviju rak dojke do starosti od 10 mjeseci, cjepivo je uspješno uklonilo naznake bolesti.

Lijek stimulira imunološki sustav na uništavanje alfa-laktalbumina kad se pojavi, te na taj način zaustavlja formaciju tumora. Efektivno cjepivo teško je napraviti, jer stanice tumora nalikuju zdravima. Loše dizajnirano cjepivo lako bi moglo okrenuti imunološki sustav protiv ostalih dijelova tijela, te načiniti više štete nego koristi.

No kako se specifičan protein nalazi u zdravim grudima samo kada proizvode mlijeko, cjepivo bi trebalo napadati samo bolesne stanice, ostavljajući ostalo tkivo nedirnutim. ˝Tumori su poput pijanaca u baru. Govore i rade stvari koje ne bi smjeli, poput stvaranja alfa-laktalbumina, i mi to okrećemo u našu korist˝, objašnjava dr. Tuohy.

Pronalazak sličnih proteina za ostale tipove raka, moglo bi dovesti do razvoja cjepiva za njih, i u konačnici izlječenja.

31.05.2010. 11:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh