« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
31. SVIBNJA

Ostavite cigarete u kutiji, sutra je Dan nepušenja

Procjenjuje se da u svijetu godišnje umire oko 600.000 osoba od posljedica izloženosti duhanskom dimu

(Dreamstime)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

WHO

,

prestanak pušenja

,

kuharski savjet

S ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog čimbenika rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja.

Ove se godine osobito obraća pozornost na štetnost duhanskog dima na zdravlje žene, te je slogan ovogodišnjeg obilježavanja "Zaštitimo žene od duhanskog dima", priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Temom o specifičnostima uporabe duhana prema spolu s posebnim osvrtom na marketing usmjeren ženama, želi se upozoriti na štetne učinke marketinga duhana usmjerenog ženama i djevojkama, te na potrebu da blizu 170 država potpisnica Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom zabrane svako reklamiranje duhana, promociju i sponzoriranje od strane duhanske industrije.

Žene predstavljaju oko 20 posto pušača u svijetu. Od više od milijardu ljudi koji su pušači, oko 200 milijuna su žene. Dok se epidemija pušenja duhana u nekim zemljama u muškaraca usporava ili smanjuje, u žena je u porastu. Procjenjuje se da u svijetu godišnje umire oko 600.000 osoba od posljedica izloženosti duhanskom dimu iz okoliša, a od toga 64 posto su žene.

Ministarstvo zdravstva poziva sve pušače da razmotre navedene podatke, te u prvi plan stave svoje zdravlje, i donesu odluku o odustajanju od ove štetne navike. Na taj način zaštitit će sebe, i svoju okolinu od niza štetnih učinaka duhanskoga dima, stoji u priopćenju.(hina/metro-portal)

30.05.2010. 13:21:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh