« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Smanjivanje štete

Roditelji bi trebali dopuštati alkohol tinejdžerima

Možda zvuči čudno, ali to je metoda prevencije koju preporučaju znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Roditelji bi dakle trebali djeci tinejdžerima osigurati tjednu dozu alkohola u granicama normale, kako bi se mladi ljudi odvratili od zabranjenog voća.

Istraživači su ispitali skoro 10.000 tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina. Trećina ispitanih priznala je nasilno ponašanje tijekom pijanstva, a 12,5% seksualna iskustva koja su kasnije požalili. Više su zapadali u nevolje kada bi sami nabavljali alkohol, nego kada bi im ga roditelji ponudili. Oprezno predstavljene alkohola adolescentima priprema ih za život u svijetu odraslih u kojem dominira ovo piće, sugerira studija.

Voditelj istraživanja profesor Mark Bellis, sa Sveučilišta John Moores u Liverpoolu, tvrdi kako su negativni utjecaji alkohola na zdravlje adolescenata poprilično veliki. ˝Roditelji koji se odluče da djeci tinejdžerima dopuste alkohol mogu smanjiti štetu ograničavajući konzumaciju na manje količine. Npr. ne više od jednom tjedno i pod uvjetima da se izbjegava konzumacija u većim grupama kao što su tulumi i slično. Takva roditeljska inicijativa trebala bi naravno biti popraćena zakonskim mjerama kojima bi se adolescentima ograničio pristup alkoholu te povećala njegova cijena˝, objašnjava Bellis.

Prijašnje studije provedene 2006. i 2007. pokazale su da tinejdžeri koji konzumiraju alkohol pod nadzorom svojih roditelja imaju mnogo manje šanse da upadnu u probleme i kasnije eventualno razviju različite oblike ovisnosti.

09.10.2009. 13:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh