« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
doba dinosaura

Pronađen fosil sisavca star 123 milijuna godina

Okamina nepoznatog sisavaca baca novo svjetlo na evolucijski razvoj srednjeg uha

(Getty Images)
Više o

fosil sisavca

,

Zhe-Xi Luo

,

Prirodoslovni muzej Carnegie

,

razvoj srednjeg uha

Američki i kineski paleontolozi pronašli su u Kini izvanredno dobro očuvan fosil dosad nepoznate vrste sisavca koja je živjela u doba dinosaura prije 123 milijuna godina, objavljeno je u petak Sjedinjenim Državama.

Ta trodimenzionalna okamina baca novo svjetlo na evolucijski razvoj srednjeg uha u sisavaca, ističu znanstvenici čija je studija objavljena u američkom časopisu Science.

"Najviše nas je iznanadilo i zato nas je kao znanstvenike zainteresiralo uho te životinje", rekao je Zhe-Xi Luo, konzervator u odjelu za paleontologiju kralješnjaka i voditelj istraživanja u Prirodoslovnom muzeju Carnegie u Pittsburghu, jedan od sudionika tog otkrića.

"Sisavci imaju veoma istančan sluh, puno bolji od svih ostalih kralješnjaka, što je bilo presudno za njihov način života i za njihovu opstojnost", kazao je.

Zahvaljujući posebnoj građi srednjeg uha, sisavci, među kojima je i čovjek, mogu čuti veći raspon zvučnih valova od ostalih kralješnjaka.

Dobar sluh omogućio je sisavcima da se kreću noću i da prežive u doba dinosaura, rekli su autori istraživanja. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 19:12:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh