« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Zavirite u mozak

Računalo koje čita misli prikazuje ih na ekranu

Znanstvenici su jedan korak bliže da zavire u vaš um te vide što gledate i o čemu razmišljate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mozak

,

čitanje misli

,

skeniranje

Otkrivanjem načina na koji se slike stvaraju u mozgu, istraživači su uspjeli pretvoriti snimljene obrasce živčane aktivnosti u slike koje su ispitanici vidjeli. Premda je praktična primjena ovog otkrića još desetljećima daleko, ono bi jednog dana moglo dovesti do toga da mislima kontroliramo uređaje, pa čak i telepatije.

Istraživanje se zapravo bazira na ranijim radovima tijekom kojih su korišteni živčani obrasci kako bi se identificirale slike unutar ograničenog skupa mogućnosti. Trenutni pristup koristi složeniji pogled na vizualne centre mozga. Takvi rezultati bliži su rekonstrukciji prije nego identificiranju, što se uspoređuje s mađioničarskim trikom pogađanja karata. Mađioničar zapravo zna sve karte koje osoba može pogoditi.

U posljednjoj studiji, ˝karta može biti fotografija bilo čega u svemiru, a mađioničar tj. znanstvenik je mora otkriti bez obzira na to je li je vidio ili ne˝ objašnjava voditelj istraživanja Thomas Naselaris.

Kako bi izradili svoj model, znanstvenici su koristili tzv. fRMI uređaj, koji mjeri protok krvi kroz mozak. Njime se određivala živčana aktivnost ispitanika dok su promatrali fotografije. Nakon što su podesili model, ispitanicima je ponuđena druga serija fotografija.  Poslije interpretiranja živčanih obrazaca, uređaj ih je zatim pretvarao u fotografije, koristeći bazu od 6 milijuna slika.

Naselaris se nada razvijanju metoda kojima će se moći interpretirati ostali tipovi moždane aktivnosti, poput optičkih lasera ili EEG čitača. ˝Premda su takve aplikacije desetljećima daleko, mogli biste upotrijebiti slične algoritme kako bi dekodirali i druge stvari osim vida. Mogli biste tako analizirati unutrašnji govor. Netko razmišlja ili priča u sebi, a uređaj bilježi njegove misli˝, dodaje Naselaris.

Razotkrivanje zločina

U sličnom eksperimentu, tim stručnjaka je skenirao aktivnosti mozga dvojice volontera koji su gledali dva različita videa, a dobivenim rezultatima pokušali su rekonstruirati što su ispitanici zapravo vidjeli. Iako su rekonstrukcije bile vrlo grube, istraživanje je pokazalo da su znanstvenici na pravome putu i da je moguće na ekranu prikazati ljudske misli.

Naime, scenu u kojoj je komičar Steve Martin bio u bijeloj majici, računalo je ispravno prikazalo kao mušku osobu u bijeloj majici s neprepoznatljivim obrisima lica. Snimke grada iznad kojeg je u jednom trenutku preletio zrakoplov, rekonstruirane su kao obris grada, dok let aviona računalo nije prepoznalo.  

Profesor Jack Gallant koji je na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji vodio istraživanje rekao je: "Ljudi riječima ili crtežima nastoje opisati ono što su vidjeli, a pokazalo se da taj način nije previše pouzdan. Oblik čitanja misli kojeg trenutno istražujemo mogao bi stoga pomoći u rješavanju raznih zločina, jer će jednoga dana točno rekonstruirati čemu su očevici zapravo svjedočili."

02.11.2009. 10:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    02.11.2009. 14:58
    da, bilo bi lijepo kad bi bilo... no siguran sam da će protiv čitanja misli biti jako puno ljudi, naročito onih na vlasti i onih koji sebe nazivaju 'elitom'... a da ne spominjem da se to može i zloupotrijebiti :-P
  2. avatar
    Hoteli
    27.01.2010. 21:03
    ne vjerujem da je moguce to u skoroj buducnosti ali bilo bi uzas kad bi to postojalo. sigurno da bi se zloupotrebljavalo i krsilo primarna ljudska prava
  3. avatar
    zoran
    05.06.2014. 18:44
    CITANJE MISLI SE UVELIKO ZLOUPOTREBLJAVA.
    SVE O TOME NA FACEBOOK PROFILU "CITANJE MISLI JE MOGUCE".
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh