« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KORTIKALNE IGRICE

Računala će 2030. moći simulirati aktivnost ljudskog mozga

'Blue Brain' projekt je u koji za cilj ima računalnu simulaciju odnosa neurona i sinapsi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

računala

,

mozak

,

neuroni

,

superračunalo

,

korteks

,

sinapse

Čudo bi se moglo dogoditi 'već' 2030.; naime, stručnjaci predviđaju da će do te godine biti moguće reproducirati moždanu aktivnost putem računala: "Ako budemo u mogućnosti simulirati moždanu aktivnost moći ćemo simulirati i ono što se događa kad se razbolimo", objasnio je Idan Segev sa Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu tijekom konvencije o najnovijim dostignućima u istraživanju mozga "The Brain revolution" koja se prije nekoliko dana održavala u Rimu u čast 101. rođendana nobelovke Rita Levi Monatlcini; ona je, zajedno sa kolegom Stanleyjem Cohenom, 1986.g. dobila Nobelovu nagradu za fiziologiju, odnosno za medicinu za njihovo otkriće čimbenika rasta.

Susret međunarodnih stručnjaka u području neuroznanosti organiziran je uz potporu Gospodarske komore iz Rima; njima su se putem internet mogla postavljati razna pitanja iz domene. Odnos između mozga i računala bila je jedna od ključnih tema skupa, sve u sklopu projekta kojemu je cilj iskoristiti jedno od najmoćnijih računala kako bi se reproduciralo funkcioniranje ljudskoga mozga.

Projekt kojeg koordinira Segev međunarodnog je karaktera i nazvan je Blue Brain. Prvi korak je organiziranje korteksa u 'stupce'; stupci će ustvari biti maleni fragmenti koji se sastoje od 10,000 stanica, neurona, povezanih preko milijardu sinapsi. "Upravo u ovim poveznicama, sinapsama, krije se tajna kreativnosti i sposobnosti prilagođavanja", rekao je Segev. "Trenutno pokušavamo prenijeti ove 'kortikalne stupce' u računalo." Pritom im pomaže IBM-ovo superračunalo Blue Gene, isto ono preko kojega je mapiran ljudski DNK.

"Kortikalni stupac može se smatrati nekom vrstom univerzalnog kodeksa mozga", kaže Segev.

Počinje se replikacijom pojedinih fragmenata korteksa sve dok ne bude moguće imitiranje ponašanja oko 100,000 moždanih stanica povezanih preko 10 milijardi sinapsi i 4 kilometra vlakana. „Računamo da ćemo u tri godine imati završen model mozga miša nakon čega ćemo prijeći na kompleksnije mozgove poput mačjih, majmunskih i 2030. ljudskih."

26.04.2010. 18:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh