« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KONTROVERZNO

Kirurg iz Kine prvo lomi pa produžuje noge niskih pacijenata

Operacija počinje prerezivanjem kosti između cjevanice i fibule bez oštećenja koštane srži

(AFP)
Više o

visina

,

Bai Helong

,

produženje nogu

Bai Helong operirao je već 3000 pacijenata koji su mu se obratili za pomoć s naizgled nerješivim problemom - nisu bili zadovoljni svojom visinom.

Kineski kirurg posljednjih 15 godina pomaže ljudima niskog rasta kontroverznim zahvatom za 8000 eura kojim se prvo lome a zatim rastežu kosti obje noge.

Njegovi pacijenti dolaze uglavnom iz Kine, SAD-a, Njemačke i Japana i svi su redom nezadovoljni svojim rastom zbog kojeg trpe negativne posljedice u društvu.

Bai Helong vodi skromnu privatnu bolnicu u predgrađu Šangaja, a tehnologiju i uređaje koje koristi pri zahvatu je razvio sam.  

Operacija počinje prerezivanjem kosti između cjevanice i fibule bez oštećenja koštane srži. Nakon tjedan dana se kost ponovno počinje regenerirati, a ugrađena metalna naprava od nikla i titana postavlja se na obje noge.

Bai Helong tijekom četiri mjeseca svakodnevno za nekoliko milimetara pojačava rastezanje kostiju s ciljem da pacijent za to vrijeme „naraste" osam centimetara.

Operativno produženje nogu počelo se 50-tih godina prošlog stoljeća provoditi na području Sovjetskog saveza, a zahvati su često završavali katastrofalno (oštećena je koštana srž, dolazilo je do opasnih infekcija, a jedna noga je znala ispati kraće od druge).

"Od 1995. nismo imali niti jedan bezuspješni zahvat. Pacijenti ne trpe bolove, jer umjesto 1-1,5 milimetara danas kost rastežemo za duplo manje milimetara dnevno" tvrdi Bai Helong

Jedna od njegovih pacijentica Dan Dan nakon operacije je viša deset centimetara te se s visinom od 1,59 metara osjeća puno ugodnije u vlastitoj koži: „Konačno sam sretna. Vjerujem da ću za godinu dana prohodati, a ne znam kada ću ponovno trčati."

26.04.2010. 15:32:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh